VAKULA NAJAVLJUJE +30

Već sljedeći tjedan morat ćemo se čuvati sunca!

16.05.2014 u 14:40

Bionic
Reading

Danas polako prestaje razdoblje iznimno vjetrovitog vremena, a i kiša će sljedećih dana biti sve rjeđa pojava

Porast temperature bit će svakodnevan pa će početkom novoga tjedna temperatura zraka posvuda biti uobičajena za doba godine, a u njegovoj drugoj polovini bit će i iznadprosječno toplo, ponegdje vjerojatno i vruće do 30°C, najavljuje meteorolog Zoran Vakula u svojem Meteo kutku

Kiša, vjetar, u višem gorju i snijeg

Kad se pogledaju vijesti iz susjedstva, moglo bi se pomisliti kako smo u ovome tjednu još dobro i prošli, ali slaba je to utjeha onima koji su doživjeli nove nedaće i materijalne štete zbog obilne kiše i/ili olujnog vjetra, posebice u istočnoj Hrvatskoj, gdje je u posljednja dva tjedna palo većinom više od 100 litara kiše po četvornome metru.

Na Zavižanu, na Velebitu, motritelj DHMZ-a jutros je izmjerio 15 cm snijega; na Svetom Juri na Biokovu djelatnici Odašiljača i veza dojavili su o desetak centimetara, a meteorolozi iz BiH o 46 cm snijega na Jahorini - više nego u ovogodišnjem siječnju!

Vrijeme za vikend

Tijekom vikenda, a i početkom novoga tjedna, vrijeme se još neće sasvim stabilizirati. Mjestimične povremene kiše bit će još osobito sutra, ponajprije u kopnenom području i na južnom Jadranu, a poslije su još mogući pljuskovi. Jutra će biti uglavnom malo svježija nego prošla, a danju će biti sve toplije. Dosadašnji većinom jak, na udare i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu mjestimice i bura, oslabjet će i već sutra omogućiti normalno prometovanje.

U sljedećem tjednu vrlo toplo, ponegdje i vruće

Najnovije prognoze za sljedeći tjedan, pa i veći dio posljednje svibanjske trećine, potvrđuju najave iznadprosječne temperature, gotovo ljetne. U većini će kontinentalnog područja, pa i na većini Jadrana, najviša dnevna temperatura zraka biti viša od 25°C, a ponegdje će se vjerojatno zabilježiti i poneki vrući dan – onaj s najmanje 30°C. I to u hladu meteorološke kućice. Na suncu će, naravno, biti i toplije.

Porast temperature zraka mnogima će jamačno odgovarati, no bit će i onih kojima bi mogao zasmetati, posebice u kombinaciji s vlagom, koja će isparavati iz ovotjedne kišom natopljene zemlje. Pritom će trebati biti oprezni i oni koji će se dulje izlagati suncu, posebice ako su svjetlije puti i/ili osjetljivije kože, a i oni koji se do sada nisu odviše sunčali. UV indeks u drugom će dijelu tjedna vrlo vjerojatno biti visok, gdjegod možda čak i vrlo visok.