SMJENA NA VRHU SUSTAVA

Varga taji razloge 'glavosjeka' petero šefova KBC-a

20.01.2015 u 13:58

Bionic
Reading

Da su preko noći smijenjeni šefovi svih pet najvećih ustanova u državi, doznali smo iz neslužbenih izbora. Glavosjek koji se dogodio u Ministarstvu zdravlja u ponedjeljak, kada je Siniša Varga smijenio svih petero sanacijskih zdravstvenih upravitelja KBC-a Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i KBC-a Sestre milosrdnice, ostao je bez objašnjenja. Ministar se ne želi očitovati i objasniti javnosti razlog svoga poteza. Navodno je riječ o poslovanju u minusu, no u minusu posluje 90 posto bolnica

Službeno će do smjene doc.dr. Zlatka Giljevića iz KBC-a Zagreb, prof.dr. Vesne Šerić iz KBC-a Sestre milosrdnice, prof.dr. Hermana Hallera iz KBC-a Rijeka, Saše Lamze iz KBC-a Osijek i Kolje Poljaka iz KBC-a Split doći tek u četvrtak, na sjednici Vlade, no informacija je iz Ministarstva procurila prije vremena te je javnost o smjeni čelnika najvećih zdravstvenih institucija u državi doznala u offu, neslužbeno.

Tako neslužbeno možemo diskutirati i o razlozima ove smjene jer se ministar Siniša Varga na našu molbu da pojasni razlog nije želio očitovati.

Zajednički nazivnik smjenama je – minus u poslovanju svih KBC-a. No bolnički sustav, nakon rezanja limita, i ne može drugačije poslovati nego u minusu. Između 80 i 120 posto troškova bolnica odlazi na plaće. Ostalo ostaje za usluge pacijentima. Osoblja nemamo previše, dakle zaključak je da treba rezati količinu i razinu usluge koje pružaju pacijentima, inače poslovanje završava u crvenom. Nedozvoljenom. A ministar ne voli nedozvoljeno. Barem ne od sanacijskih upravitelja koje je Vlada mahom imenovala u periodu od travnja do kolovoza 2013.


Haller: Očito je da nisam mogao biti u plusu

Iako nam je nevoljko dao izjavu, prof.dr. Herman Haller iz KBC-a Rijeka kaže kako je smijenjen zbog financijskog minusa. Na naše pitanje je li uopće mogao biti u plusu, kaže: 'Očito da nisam. Da sam mogao, bio bih', dodaje.

'Činjenica je da podaci pokazuju da smo u minusu. Zašto, kako, zbog čega… to su druga pitanja', kaže Haller za tportal. Hvali način na koji mu je ministar Varga priopćio to. 'Bilo je sve to pristojno i kulturno i ministar je osobno razgovarao s nama', kaže.

Njegova kolegica iz KBC-a Sestre milosrdnice, prof.dr. Vesna Šerić, nije imala komentara na pitanje o smjeni. No zanimljivo bi bilo vidjeti je li i u njezinom slučaju presudio minus u poslovanju ovog zagrebačkog kliničkog bolničkog centra s obzirom da neslužbeno doznajemo da je u posljednjih šest mjeseci Šerić poslovanje KBC-a Sestre milosrdnice okrenula u plus.

'Varga je za njih odgovoran i mogao je smijeniti prvo sebe'

Šokirana pak ministrovim potezom je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, iako je uvijek govorila da je u zdravstvu više ništa ne može iznenaditi. 'Mijenjati petero ravnatelja vrhunskih institucija u jednoj večeri, s obrazloženjem da nisu dobro vodili financije, ne drži vodu. To je onda trebao napraviti sa svih 90 posto ravnatelja bolnica zato što svi oni posluju s gubicima', kaže nam.

Smatra da je Varga, nakon što je smijenio sam vrh sustava, morao smijeniti i sebe. Posebno ako u obzir uzmemo činjenicu da su klinički bolnički centri uvijek pod Ministarstvom zdravlja, koje odgovara za njih, te je tom logikom neuspjeh sanacijskih upravitelja i neuspjeh samog ministra.

Avberšek upozorava na još jednu nelogičnost: Ministarstvo imenuje sanacijska vijeća na čijem je čelu predstavnik Ministarstva. 'On ima obvezu najmanje jednom mjesečno upozoriti Vladu da se tamo nešto ne radi. Trebao je Varga onda početi sa smjenom predsjednika sanacijskih vijeća, pa s članovima, pa sa sobom, pa tek onda s ravnateljima', smatra.

Prstom upire prst u ravnateljicu HZZO-a Tatjanu Prenđu Trupec i na smanjene limite bolnicama. 'Bolnice svoje limite, koji su im smanjeni od 80 do 120 posto, troše na plaće. Nisu za to krivi zaposlenici. Što onda ostaje za pacijenta?', kaže i upozorava da su pacijenti davno ispali iz ministrova fokusa te ga optužuje da javno zdravstvo tretira kao 'privatnu prćiju'.

Iako je pri dolasku na funkciju isticao da će smanjiti liste čekanja, Varga, upozorava Avberšek, ponovno uvodi privatnike u javno zdravstvo i pomoću njih smanjuje liste čekanja. 'On je prvi koji je trebao odstupiti zbog svojih afera. U normalnoj državi odstupio bi, ne zbog jedne, već zbog pola afere', ogorčeno zaključuje.

Čorušić: To je unutarstranački obračun

Najavu smjene sanacijskih upravitelja najvećih Kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj u HDZ-u smatraju unutarstranačkim obračunom u SDP-u. HDZ-ov Ante Ćorušić za najavu smjena kaže da je smiješna i podsjeća da je ravnatelje kojima se najavljuje smjena postavila ista vlada. Navodni razlog smjene su dugovi, pa Ćorušić podsjeća da su smanjenjem cijene usluge dugovi HZZO-a prebačeni na račun bolnica.

'Osobno mislim i mi u HDZ-u mislimo da se radi o unutarpartijskom obračunu. Vi znate da iza šefa riječkog KBC-a stoji Vojko Obersnel, koji se za njega založio i izborio, a iza ova tri smijenjena, navodno stajao Rajko Ostojić, a sada Siniša Varga mete kadrove Vojka Obersnela i Rajka Ostojića po nalogu premijera. Radi se o unutarpartijskom sukobu i ništa dobro za hrvatski zdravstveni sustav neće biti s novim sanacijskim upraviteljima', kazao je Čorušić ua Mediaservis.