POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Varga je bio u sukobu interesa jer je zaposlio pomoćnika bez propisane diplome

26.04.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i bivši SDP-ov ministar zdravstva Siniša Varga bio je u sukobu interesa kada je kao ravnatelj HZZO-a predložio Vladi da njegovim pomoćnikom imenuje Lea Šunjića, koji za tu funkciju nije ispunjavao zakonom propisane uvjete, odlučilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici u srijedu

Prema Statutu HZZO-a, pomoćnik ravnatelja za dopunsko zdravstveno osiguranje mora imati sveučilišnu diplomu pravnog, ekonomskog, zdravstvenog ili drugog društvenog smjera s akademskom titulom magistra/magistre te pet godina radnog iskustva, a iz dokumentacije koju je Šunjić priložio HZZO-u prilikom zapošljavanja proizlazi da je na Zagrebačkoj školi ekonomiji i managementa stekao stručni naziv stručni specijalist poslovne administracije. 

Povjerenstvo je konstatiralo da je Siniša Varga, kao ravnatelj HZZO-a, morao biti upoznat s odredbama Statuta kojima su propisani uvjeti za pomoćnike ravnatelja, te da su ga načela savjesnog i odgovornog obnašanja javne dužnosti obvezivale da prije nego što je Vladi predložio Šunjića za pomoćnika utvrdi ispunjava li on propisane uvjete.

Upućivanjem Vladi prijedloga rješenja o imenovanju Šunjića pomoćnikom ravnatelja HZZO-a, Varga je povrijedio načelo obnašanja javnih dužnosti propisanih čl. 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa. 

Leo Šunjić i dalje je na funkciji pomoćnika ravnatelja HZZO-a za dobrovoljno zdravstveno osiguranje. U njegovom  osvježenom životopisu piše da je u razdoblju 2016. - 2017. postao magistar poslovne ekonomije (mag. oec.) na sveučilišnom diplomskom studiju poslovne ekonomije Sveučilišta Sjever u Varaždinu. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici koja je počela u 10 sati donosi i odluke o (ne)pokretanju postupaka u predmetima saborskih zastupnika Franje Lucića i Ante Sanadera, direktorice trgovačkog društva Dalma d.d. Julije Perković, ravnateljice Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada Jasminke Kečanović Šimec i državne tajnice u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunje Magaš.