KRIZA NA SJEVERU

Varaždinski župan reže plaće za 38 posto

08.09.2010 u 17:08

Bionic
Reading

Varaždinska županija, čiji je župan preklani imao bruto plaću od gotovo 50 tisuća kuna, sada odlučno reže rashode smanjenjem broja zaposlenika za desetak posto, ali i plaća za 38 posto!

Što zbog općih gospodarskih prilika, a što zbog izmjena stopa poreza na dohodak uslijed kojih su smanjeni prihodi jedinica lokalne samouprave, sredinom ove godine došlo je do novog pada izvornih prihoda Varaždinske županije, čiji je proračun na kraju prošle godine imao manjak od 14,9 milijuna kuna, dok su obveze iznosile 17 milijuna kuna. Da sve bude gore, izvorni prihodi u srpnju ove godine bili čak 38 posto manji nego prije godinu dana.

'Mislim da nije bilo razloga raskidanje kolektivnog ugovora, ali u ovom trenutku zakoni su na strani župana', ističe Silvija Ladić, povjerenica Sindikata službenika i namještenika Varaždinske županije. 'Svjesni smo da nema novaca i da treba racionalizirati poslovanje, pa i broj zaposlenika, ali želimo do rješenja dolaziti razgovorima i suradnjom, a ne jednostranim ukidanjem kolektivnog ugovora i smanjivanjem prava. Tri mjeseca nismo ništa dogovorili, a onda je župan donio odluku o visini osnovice za službenike i namještenike od 3.400 kuna, dok dužnosnici imaju osjetno više. Tu su i već dvije reorganizacije. To sasvim sigurno nisu uvjeti u kojima se mogu postići očekivani rezultati službenika', ističe Ladić koja, nakon nekoliko pojedinačnih zbog gubitka mjesta pročelnika upravnih odjela, ne isključuje ni kolektivnu tužbu.

Da ne bismo znatnije povećavali proračunski manjak i zaduženja, koje je zadnjih godinu dana poraslo za 15 posto, još krajem prošle godine varaždinski župan Predrag Štromar krenuo je u smanjivanje rashodovne strane za 20-ak posto, koliko će, prema našim procjenama, iznositi pad prihoda proračuna u 2010. na godišnjoj razini.

Smanjeni su troškovi informiranja i promidžbe, dnevnice, prodan je dio službenog voznog parka, a zatim se krenulo i u rezanje troškova službenika, namještenika i dužnosnika koje bi trebalo donijeti uštedu od dva milijuna kuna.

Tako je u sklopu reorganizacije upravnih tijela njihov broj smanjen s deset na osam, a zatim se pokazalo da nije neophodno svih 92 službenika i namještenika, pa je pokrenut program zbrinjavanja za osmero koji će dobiti otpremnine u ukupnom iznosu od 1,1 milijun kuna. Usto, neto plaće za kolovoz 2010. godine u odnosu na lipanj 2009. godine smanjene su za 38 posto, dijelom i zbog zakonskih ograničenja prema kojima masa neto plaća ne smije prelaziti 20 posto izvornih prihoda. Samo je prosječna plaća za kolovoz ove godine u odnosu na srpanj ove godine manja za 18 posto, odnosno u mjesec dana pala je sa 7.589,33 kuna na 6.288,13 kuna

Da bi sve to postigao, varaždinski je župan već dva puta raskinuo kolektivne ugovore. Prvi put još lani, a nakon što je potpisao novi, ove ga je godine ponovno raskinuo te je odlukom utvrdio visinu osnovice za službenike i namještenike od 3.400 kuna. Usprkos svemu tome, Varaždinska županija zaprimila je samo jednu žalbu, i to vezano uz raspored službenice, a ne na visinu plaće ni na plan smanjenja broja zaposlenika. Štoviše, Štromar veli da ne očekuje nikakve tužbe jer je sve napravljeno sukladno zakonu. Kako to uspijeva varaždinskom županu, a ne čelnicima drugih jedinica lokalne samouprave i države?