reakcija na obraćanje

Vanjskopolitička analitičarka Rakić: Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje, bit njegove karijere je sijanje straha

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 21.09.2022 23:11
  • Objavljeno 21.09.2022 u 23:11
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: RTL

Svojim današnjim govorom, pozivom na djelomičnu mobilizaciju te 'zvecnjanjem' nuklearnim oružjem ruski predsjednik Vladimir Putin zabrinuo je svjetske čelnike diljem svijeta, no stručnjaci su složni u jednom, izvjesno je da nuklearno naoružanje neće biti upotrebljeno

Vladimir Putin je u srijedu ujutro održao u više navrata odgađano obraćanje javnosti u kojem je najavio djelomičnu mobilizaciju snaga u Rusiji. Kazao je da se vojska suočava s kolektivnim vojnim operacijama Zapada na bojišnici dugoj preko 1000 kilometara u Ukrajini.

Ide li Putin na sve ili ništa, trebamo li se bojati eskalacije sukoba i nuklearnih prijetnji - sve su to teme o kojima je u RTL Direktu govorila vanjskopolitička analitičarka Mirjana Rakić.

Na pitanje što misli o Putinovom govoru, Rakić je odgovorila:

"Prije svega on se obraća vlastitom narodu i svijetu. Vlastitom narodu da dokaže da je jak i u pravu i da ono što oni čine je da zaštite vlastiti narod jer to područje istočne Ukrajine smatra svojim bez obzira na referendume. Što se tiče svijeta, želi pokazati čvrstoću, da ne odustaje i ponovno ponavlja da će upotrijebiti najsavršenije oružje, čak i nuklearno oružje. Svi mi znamo koje bi posljedice bile. Bez obzira na to što se govorilo o njegovom zdravlju i mentalnim sposobnostima mislim da niti jedan čak ni državnik tipa Putina ne bi upotrijebio. Ono što je bit njegove karijere je sijanje straha. Strah vas blokira. Mislim da se svijet ne boji, da je svjestan koliko je ozbiljna situacija, ali da se ne boji i to je velika razlika."

  • +17
  • +14

Uhićenja prosvjednika u Rusiji

Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP

Rakić smatra da treba nastaviti pomagati Ukrajincima da nastave s otporom, ali da nema razloga za strah od nuklearnog napada.

"Ovo je činjenica da im je rat došao na vlastiti prag. To ne znači da mnogima rat nije puno ranije došao jer ovih 190 tisuća vojnika koji su upućeni na teren Ukrajine imaju obitelji. Te obitelji su saznale da su živi ili nisu… Ne znam koliko su njima dostupne informacije. Kada govorimo o Rusiji u pravilu razmišljamo o Moskvi i Petersburgu, Rusija je 11 satnih zona koje su apsolutno različito razvijene. Drugo, pitanje je načina ometanja svih veza da bi došli do informacija. Najgore je kad vam donesu papir i vele da ste mobilizirani."

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!