objavio djelomičnu mobilizaciju

Putin: Oni koji koriste nuklearnu ucjenu shvatit će da se stvari mogu okrenuti protiv njih. Ne blefiram!

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 21.09.2022 09:25
  • Objavljeno 21.09.2022 u 08:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Vladimir Putin je u srijedu ujutro održao u više navrata odgađano obraćanje javnosti u kojem je najavio djelomičnu mobilizaciju snaga u Rusiji. Kazao je da se vojska suočava s kolektivnim vojnim operacijama Zapada na bojišnici dugoj preko 1000 kilometara u Ukrajini

Mobilizirani bi bili oni koji se nalaze u vojnoj pričuvi.

Putin je rekao da je 'specijalna operacija' bila nužna jer su morali očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga. Istaknuo je da je cilj Zapada uništiti Rusiju.

'Da zaštitimo svoju zemlju i narod koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju', kazao je Putin.

Zapad je dao izravnu naredbu Kijevu da poremeti sve dogovore s Rusijom postignute tijekom pregovora, smatra.

'Već nakon početka specijalne vojne operacije (tako u Rusiji nazivaju rat u Ukrajini, op.a.), uključujući razgovore u Istanbulu, predstavnici Kijeva su veoma pozitivno reagirali na naše prijedloge i ti prijedlozi su se ticali sigurnosti Rusije, naših interesa. Očigledno je da mirno rješenje nije odgovaralo Zapadu. Poslije postizanja određenih kompromisa Kijev je zapravo dobio izravnu naredbu da poremeti sve sporazume. Ukrajina se počela još više puniti oružjem', kazao je Putin.

  • +14
  • +11

Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu

Izvor: EPA / Autor: YEGOR ALEYEV/TASS Host Photo Age

Putin je također rekao da će Rusija dati punu potporu referendumima najavljenim za ovaj vikend u ukrajinskim regijama Luhansku, Donecku, Hersonu i Zaporižji za pridruženje Ruskoj Federaciji. Dijelove tih regija okupirala je ruska vojska. Optužio je Zapad za početak rata protiv Rusije u Ukrajini 2014. godine.

'U svojoj agresivnoj proturuskoj politici Zapad je prešao sve granice', rekao je ruski predsjednik. Optužio je Zapad da planira uništiti Rusiju i koristiti se nuklearnom ucjenom.

Dodao je da će Rusija, kao i do sada, zaustaviti sve koji teže tome da vladaju svijetom, prijete raspadu i porobljavanju države.

'Sada govore o nuklearnoj ucjeni. Nuklearka u Zaporižji je bombardirana, a pojavile su se i najave da žele upotrijebiti nuklearno naoružanje... Te koji to dozvoljavaju podsjetit ćemo da i mi imamo nuklearno oružje, čak i modernije od onog koje ima NATO', zaprijetio je.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Putin je rekao da će koristiti 'sva sredstva koja su nam dostupna' i da će oni koji pokušavaju koristiti nuklearnu ucjenu protiv Rusije uvidjeti da se to može okrenuti protiv njih. Izričito je rekao: 'Ne blefiram!'

Kazao je da je ukrajinsku vojsku obučavao NATO i da njome zapravo zapovijedaju strani zapovjednici. Rekao je da se intenzivirala politika terora i zastrašivanja Rusije.

Cilj Zapada je oslabiti i uništiti Rusiju. Putin je kazao kako na Zapadu otvoreno govore da su 1991. uspjeli uništiti Sovjetski Savez i sada je vrijeme za samu Rusiju. 'Dugo imaju te planove', podcrtao je.

Za Zapad je rekao da su 'od ukrajinskog naroda napravili topovsko meso i gurnuli ga u rat', da 'koriste vojsku protiv civilnog stanovništva te su organizirali genocid, blokadu i teror nad ljudima koji nisu htjeli priznati da je ukrajinska vlast rezultat vojnog udara'.

Susret Dodika i Putina

Izvor: EPA / Autor: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!