ZA EUROPSKE FONDOVE

Vandoren: Hrvatskoj kao primjer može služiti Poljska

22.05.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren danas je pozvao hrvatsku vladu da se u dogovoru s poduzetnicima i civilnim društvom angažira na određivanju razvojnih prioriteta Hrvatske zbog učinkovitijeg korištenja sredstava iz fondova EU-a.

'Pozivam vladu da se konzultira s lokalnim i regionalnim upravama te sa svim zainteresiranim sudionicima, a tu mislim na poduzetnike i civilno društvo, kako bi zajedno definirali prioritete i viziju razvoja u sljedećem razdoblju', rekao je Vandoren danas u izjavi novinarima u Splitu. Vandoren je istaknuo da želi potaknuti i ohrabriti hrvatsku vladu, lokalne i regionalne samouprave kako bi se zajedno sa stručnjacima angažirali i uspjeli aplicirati, odnosno prezentirati (za fondove EU-a) dovoljan broj kvalitetnih projekata za izgradnju infrastrukture i poboljšanje situacije u malom i srednjem poduzetništvu.

Rekao je da Hrvatskoj kao primjer može služiti Poljska gdje su građani, a posebice poljoprivrednici, mahom bili skeptični glede ulaska u EU. 'U Poljskoj se situacija stubokom promijenila, a jedan od glavnih razloga zbog kojeg sada građani Poljske u tako velikom broju podržavaju članstvo u EU jest činjenica da se nakon ulaska u Uniju ta zemlja uspjela dokazati i nametnuti kao najveći korisnik europskih fondova', smatra Vandoren.

Vandoren naglašava kako je duboko uvjeren da će hrvatski građani i tvrtke učiniti sve kako bi što bolje iskoristili sve prednosti i prilike koje se otvaraju ulaskom u EU. Podsjećajući kako je proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bio dugotrajan, 'strogo praćen i nadziran', Vandoren je istaknuo kako 'od 1. srpnja ove godine počinje novi proces'.

'Uočio sam kako među političkim strankama u Hrvatskoj postoji konsenzus da se nastavi s reformama', rekao je Vandoren, koji je danas u na splitskoj rivi otvorio multimedijalnu izložbu pod nazivom 'Ja-građanin EU-a', kakva je prije dva tjedna bila u Zagrebu, a nakon Splita bit će još otvorena i u Osijeku i Rijeci. Obraćajući se nazočnima na svečanosti otvaranja Vandoren je istaknuo kako je cilj ove izložbe da se građanima diljem Hrvatske, a ne samo u Zagrebu, predoči što više informacija o Europskoj uniji. Vandoren je danas na splitskom Ekonomskom fakultetu održao i predavanje pod nazivom 'Dobrodošla Hrvatska – mogućnosti i izazovi članstva u EU'.