PLJAČKA ARHEOLOŠKOG BLAGA

'Vandali su nanijeli neprocjenjivu štetu ne samo hrvatskoj nego i europskoj kulturi'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2017 16:05
  • Objavljeno 13.09.2017 u 16:05
Pljačka na arheološkom lokalitetu Jalžabet, Saša Kovačević

Pljačka na arheološkom lokalitetu Jalžabet, Saša Kovačević

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Oštećenje i pljačka arheološkog nalazišta u Jalžabetu udarac je ne samo za to nalazište, već i za ukupnu kulturnu baštinu Hrvatske, rekao je arheolog Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju u Zagrebu, koji provodi istraživanja na tom lokalitetu

Arheološki je tim u utorak zatekao oštećenja na nalazištu te o tome obavijestio policiju, koja je obavila očevid.

Kako su u srijedu izvijestili iz varaždinske Policijske uprave, utvrđeno je da je 'od listopada prošle godine do 12. rujna nepoznati počinitelj iskopao tunel dubine sedam metara, te je došlo do urušavanja tunela na grobnoj konstrukciji arheološkog lokaliteta'.

U priopćenju se dodaje da se poduzimaju mjere kako bi se pronašlo počinitelja toga kaznenog djela te da se protiv nepoznatog počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava za 'nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra'.

Dr. Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju za Hinu je rekao je da su utvrdili da je tumul teško oštećen. 'Vandali su nanijeli neprocjenjivu štetu ne samo hrvatskoj nego i europskoj kulturi. Stanje je ozbiljno i sada razmišljamo o dodatnoj zaštiti lokaliteta za što nam je potrebna suradnja s lokalnim vlastima, Općinom Jalžabet i Varaždinskom županijom, te Ministarstvom kulture', rekao je Kovačević te dodao da bi ovo trebalo potaknuti jačanje svijesti o neprocjenjivoj važnosti te zaštiti arheoloških nalazišta.

  • +6
  • +3

Pljačka arheološkog blaga u Jalžabetu

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

'Sada nam je dobra prilika da se ljudima koji neovlašteno posjećuju arheološke lokalitete, imaju detektore metala i trguju artefaktima, stane na kraj. Da se digne svijest o neprocjenjivoj vrijednosti te kulturne baštine i da je, kad se jednom uništi, više nema. Otuđivanjem artefakata otuđuje se kontekst i to je najveća tragedija', kazao je Kovačević.

Projekt arheološkog istraživanja te prezentacija lokaliteta u Jalžabetu osigurali bi iznimnu turističku ponudu, što bi uz podršku države te lokalne zajednice, trebalo dati poticaj za razvoj kulturnog turizma u tom dijelu varaždinskog kraja, kao i kontinentalne Hrvatske i srednje Europe.

Arheološki spomenik iz starijeg željeznog doba u Jalžabetu, star oko 2600 godina, naziva se Gomila i jedan je od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom od oko 70 metara, a sačuvane visine više od 8 metara.

Općina Jalžabet i Institut za arheologiju nedavno su predstavili projekt arheološkog istraživanja pod nazivom 'Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja', koji se provodi u sklopu programa Europske unije.

Vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura, od čega se 180 tisuća eura odnosi na istraživanje lokaliteta u Jalžabetu, a u njemu sudjeluju Austrija, Mađarska, Slovenija, Slovačka i Hrvatska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!