varaždinska županija

Velike štete na poljoprivredi: Župan Stričak proglasio prirodnu nepogodu zbog suše i za općinu Jalžabet

14.09.2022 u 18:54

Bionic
Reading

Zbog šteta u poljoprivredi, nastalih od 1. lipnja do 31. kolovoza ove godine, varaždinski župan Anđelko Stričak proglasio je prirodnu nepogodu zbog suše i na području općine Jalžabet, izvijestili su iz Županije.

Dugotrajna suša uzrokovala je veliku materijalnu štetu u poljoprivredi, što je sada potvrdilo i Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda za područje općine Jalžabet. Iz te su općine od Varaždinske županije zatražili proglašenje prirodne nepogode.

U županovoj se Odluci ističe da su štete nastale u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza ove godine te da Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda treba u roku od osam dana od dana objave Odluke zaprimiti prijave šteta od oštećenika, a prve procjene o visini štete upisati u Registar šteta u roku od 15 dana.

  • +5
Suša, kukuruz Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Županijsko je povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda dužno u roku od 60 dana konačnu procjenu šteta dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu putem Registra šteta, stoji u Odluci koju je potpisao župan Stričak.

Prije općine Jalžabet, varaždinski je župan elementarnu nepogodu proglasio za još četiri grada i 15 općina.