uglavnom promjenjivo

Vakula objavio prognozu za uskrsni vikend: Ništa od sunčanih, toplih dana

07.04.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Vremenska prognoza za produljeni blagdanski vikend i veći dio novoga tjedna razveselit će one koji strahuju od temperaturnih "minusa", ali i rastužiti one koji priželjkuju suhe, sunčane i tople dane. Premda je porast temperature neprijeporan, najprije jutarnje, zatim i popodnevne, prognozira za HRT Zoran Vakula

Zna se da će povremene mjestimične oborine biti, ali ne i gdje točno i kada. Stoga će se češće nego inače spominjati: "promjenjivo", "ponegdje", "moguće" i "vjerojatno". Naravno, pritom će u dosta mjesta kiša i izostati, i to osobito na Jadranu, gdje će neki dani čak biti i pretežno sunčani - trenutačno najvjerojatnije ponedjeljak i srijeda. Povremena kiša na većini je Jadrana moguća u nedjelju i utorak. No nemojte se začuditi ako već u subotu čujete sasvim suprotno, prenosi HRT.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane.

Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačna i za travanj razmjerno hladna. Srećom "minusi" će izostati, ali u većini mjesta ne i povremena kiša u malim količinama - vrlo vjerojatno po iznosu i manjim od vrijednosti najniže temperature, koja će biti od 2 do 4 °C. Tijekom dana pak najviša oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednaka, uz ipak malo veći raspon - od oko 8 °C u oblačnom Međimurju do oko 11 °C u promjenjivijoj Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. Povremena mjestimična kiša moguća je posvuda, ali će vjerojatno ostati i suhih mjesta.

Promjenjivo oblačno, ponegdje uz malo kiše bit će i u našim najzapadnijim krajevima. Štoviše, u višem gorju može pasti i malo snijega. Nakon u noći i ujutro slabe do umjerene bure okrenut će na podjednako jugo, a navečer će na sjevernom Jadranu jačati bura pa će u noći na Uskrs podno Velebita lokalno vjerojatno biti i olujnih udara. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti -2 do 3 °C, uz more 4 do 9 °C, a najviša 14, 15 °C, u nižem gorju oko 10 °C.

  • +11
Kiša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Niža od prosječne za 8. dan travnja bit će i na sunčanijem te većinom suhom srednjem Jadranu, kao i u promjenjivo oblačnoj te nestabilnijoj unutrašnjosti Dalmacije, gdje je velika vjerojatnost za ponegdje malo kiše, uglavnom u obliku pljuskova. Vjetar slab do umjeren, većinom jugo i južni, a more malo valovito, prema otvorenome i umjereno.

Podjednako ne odviše valovito i vjetrovito i na jugu Hrvatske, u subotu našem najsunčanijem području, uz temperaturu zraka ujutro od 4 do 9 °C, poslijepodne oko 15 °C. Kratkotrajne oborine moguće su uglavnom u unutrašnjosti, uz granicu.

  • +2
Oblačno vrijeme u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Sve manje hladno, ali i dalje promjenjivo

Tijekom većinom vjetrovitijeg Uskrsa se uz promjenjivu naoblaku vjerojatnost kiše povećava na cijelom Jadranu, a u utorak opet osobito na sjevernom, dok je pretežno suho, pa i sunčano najvjerojatnije na Uskrsni ponedjeljak. Temperatura zraka bit će u blagom porastu. I u većini unutrašnjosti sve manje hladno, uz mogućnost manjih "minusa" samo pri tlu, osobito u gorju. No, i dalje promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, u višem gorju čak i snijeg.