očekivan rezultat

[FOTO/VIDEO] Ivica Puljak ponovno je izabran za gradonačelnika Splita, Zoran Đogaš priznao poraz

10.07.2022 u 19:01

Bionic
Reading

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u drugom krugu izvanrednih izbora u Splitu, na kojima su građani novog gradonačelnika birali između dosadašnjeg Ivice Puljka i HDZ-ovog kandidata Zorana Đogaša

21.14 Prebrojani su glasovi sa svih biračkih mjesta u Splitu. Ivica Puljak ponovno je izabran za gradonačelnika Splita te je osvojio 27.496 glasova, odnosno 66 posto. Zoran Đogaš osvojio je 13.243 glasova, odnosno gotovo 32 posto.

21.05 Ivošević je prekinuo glazbu u Puljkovom stožeru i pokrenuo skandiranje 'Ovdje nitko nije normalan', kao odgovor Plenkoviću i Đogašu na njihovu kampanju i izjave o 'nenormalnim' biračima i situaciji u Splitu. Skandiranje je zdušno prihvaćeno.

Slavlje u stožeru Centra Izvor: Cropix / Autor: Slobodna Dalmacija/Cropix

21.03 Nakon prebrojenih glasova s 162 od 163 biračkih mjesta, Ivica Puljak osvaja 27.300 glasova, a Zoran Đogaš 13.146. Puljak osvaja 66 posto glasova.

20.45 Javnosti se obratio novi/stari gradonačelnik Ivica Puljak. 'Ja ću biti gradonačelnik svih građana Splita. Građani su dali jasni poruku da je ovaj smjer koji smo postavili posljednjih mejseci, da je to smjer kojim žele da gradimo Split. Ono što će se događati u Splitu sljedeće tri godine je ono što će biti model upravljanja', rekao je Puljak.

'Čeka nas veliki posao, odmah sutra ćemo početi sa velikim poslom. Bit ćemo ponosni s onim što ćemo učiniti sa Splitom sljedeće tri godine. Split je centar svita i učinit ćemo sve da Split bude centar regije i da bude primjer', kazao je. <<Cijeli članak>>

20.39 U Puljkovom stožeru svira glazba, već pristižu čestitari, pleše se. Na televizoru Zoran Đogaš daje izjavu i priznaje poraz, no ton je stišan.

  • +9
Slavlje u stožeru stranke Centar Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

20.36 Zoran Dogaš obratio se medijima te zahvalio svima koji su izašli i onima koji nisu izašli na izbore. 'Oni koji su izašli na birališta ostvarili su demokratsko pravo da većinom glasova odaberu osobu koja će voditi grad u iduće tri godine. Ovaj izbor je njihova odluka. Čestitam Puljku i zamjenicima na izbornoj pobjedi', kazao je Đogaš.

'Nadam se da će stanje u našem gradu ići nabolje nakon ovih izbora i da ćemo nakon ovoga izaći iz krize', rekao je Đogaš.

Kazao je da je malo razočaran. 'Očekivao sam da će rezultat biti drugačiji, ali očekivao sam i da će kampanja biti drugačija', rekao je Đogaš.

Upitan ostaje li u politici, kazao je: 'Ajmo prespavat, otići na Ultru, pa ćemo vidjeti.' >> Cijeli članak <<

20.30 Nakon prebrojenih glasova s 159 od 163 biračkih mjesta, Ivica Puljak osvaja 26.722 glasova, a Zoran Đogaš 12.829. Puljak osvaja 66 posto glasova.

20.22 Dolazak Ivice Puljka u njegov stožer očekuje se već oko 20.40 sati.

20.11 Po objavi prvih rezultata u stožeru Ivice Puljka prolomio se pljesak. Igor Skoko iz Puljkova stožera rekao je za N1 da još nije vrijeme za slavlje i da se glasovi još broje.

'Nećemo komentirati ništa dok traje utakmica. Činjenica je da trend ne ide u našem smjeru i ne ide u našu korist, a ako se dogodi da Puljak pobijedi, prvo ćemo mu čestitati', rekao je za N1 Stipe Čogelja iz stožera Zorana Đogaša.

20.00 Prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, nakon prebrojenih glasova s 89 od 163 biračkih mjesta, Ivica Puljak osvaja 14.554 glasova, a Zoran Đogaš 5.872. Točnije, Puljak osvaja oko 71 posto.

Podaci DIP-a pokazuju da je na izbore u drugom krugu izašlo 20.823, odnosno 28,81 posto birača. Broj nevažećih listića je 1,89 posto.

19.45 U stožeru Centra pojavio se i glumac Nikola Ivošević, otac Bojana Ivoševića.

19.38 U gradskim kotarima, većini njih, Puljak po informacijama iz HDZa, osvaja između 68 i 75 posto. Đogaš jedva dobiva u istočnim dijelovima s 55-45 posto, ali uz vrlo malu izlaznost.

  • +9
Stožer stranke Centar Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

19.20 U stranačke stozere počeli su stizati rezultati njihovih promatrača na biralištima. 'Ako je suditi po dosad pristiglima, uzevši u obzir trendove na istim biračkim mjestima, Puljak doista pobjeđuje s oko 65 posto', povjerio se tportalu jedan splitaki HDZ-ovac s izravnim uvidom u brojanje glasova.

S gornjeg kata u HDZ-ovom stožeru među novinare se spustio Vice Mihanović, koji nije optimističan. Čak i mali švedski stol znatno je oskudniji nego u prvom krugu izbora, javlja tportalov dopisnik.

Zoran Đogaš u HDZ-ovom stožeru Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

19.16 Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva grada Splita Dražen Maravić izjavio je u nedjelju nakon zatvaranja birališta da je u drugom krugu prijevremenih izbora prijavljeno pet slučajeva kršenja izborne šutnje.

19.07 Neće biti dobro, priznao je neslužbeno za tportal jedan od vodećih splitskih HDZ-ovaca. 'Izlaznost je čak i manja nego u prvom krugu, ništa bitno se nije promijenilo, očekujemo poraz', kazao je za tportal.

HDZ-ov nestranački kandidat Zoran Đogaš za HRT je kazao da očekuje pobjedu. Komentirao je i slabu izlaznost. 'Ne znam koliko je to moja odgovornost, ja sam tu tri mjeseca. Ali da je odgovornost političara u gradu Splitu, to je apsolutno tako. Ovo je možda jedna od najjačih poruka koju možemo čuti, sedamdesetak posto građana ne izađe na izbore. To je jasna i glasna poruka. Hvala svima onima koji su izašli na birališta, ali hvala i onima koji su rekli "nije možda vrijeme za to, nisu baš sjajni uvjeti". Stanje duha u Splitu je trenutno takvo kakvo jest, to moramo prihvatiti', rekao je Đogaš za HRT.

Zoran Đogaš novinarima se povjerio da nakon objave rezultata izbora odlazi na treću večer Ultra festivala.

Zoran Đogaš iščekuje prve rezultate izbora Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/Pixsell

18.57 Uoči zatvaranja birališta u Puljkovom stožeru bilo je puno novinara i zasad malo članova i simpatizera. Tu su njegovi kandidati za zamjenike gradonačelnika Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić. Kako javlja tportalov dopisnik iz Splita Damir Petranović, u Puljkovom stožeru vlada optimizam, očekuje se sigurna pobjeda. U HDZu se, pak, osjeti zebnja.

Čekaju se prvi rezultati, no i prije njih nesluzbeno se mogu čuti procjene o Puljkovoj pobjedi sa 65 posto glasova.

'Očekujem pobjedu, izlaznost je na tragu one od prije dva tjedna. Vjerujem da su birači zadržali one preferencije koje su imali prije dva tjedna. Očekujem sličan rezultat', kazao je za tportal kandidat za Puljkovog zamjenika Bojan Ivošević.

Prvi krug prije dva tjedna obilježila je rekordno mala izlaznost, a ovu je nedjelju bila još manja. Nakon obrađenih podataka sa 139 od 163 biračka mjesta do 16.30 sati je glasalo 20,52 posto, odnosno 25.525 birača. To je nešto manje nego u prvom krugu prije dva tjedna kada je do 16.30 sati glasalo 21.74 posto, odnosno 27.468 birača.

Prve neslužbene rezultate DIP će na svojoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 20 sati, što je sat vremena ranije nego u prvom izbornom krugu.

  • +10
Izbori u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Pravo glasa ima 146.581 evidentirani građanin Splita, što je osam glasača više no u prvom krugu. To povećanje broja glasača, kako je objasnio potpredsjednik splitskog Gradskog izbornog povjerenstva Vuko Adžić Katalinić, nastalo je pošto se u međuvremenu prijavilo još osam građana s prebivalištem u Splitu koji su stekli pravo glasovanja.

Ivica Puljak i Zoran Đogaš natječu se u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika kao dvojica najbolje plasiranih jer nitko od kandidata u prvom krugu nije osvojio natpolovičnu većinu glasova.