ne paničarite i ne kupujte zalihe hrane

Presica nacionalnog Stožera civilne zaštite: Danas upute za vrtiće i škole; priznali 'početne blage disfunkcionalnosti'

26.02.2020 u 09:07

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite, vezane uz koronavirus i održane nakon što je u srijedu ujutro potvrđena druga zaražena osoba, istaknuto je da je bilo 'početnih blagih disfunkcionalnosti' u postupanju te kako je sve pod kontrolom i da nema mjesta panici. Danas će se izdati upute za vrtiće i škole

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i šef nacionalnog Stožera civilne zaštite kazao je da će svakodnevno u 9 i 16 sati obavještavati javnost o relevantnim informacijama vezanim za koronavirus. 'Ove presice će biti redovite da biste dobili pravovremenu i točnu informaciju od onih koji se bave koronavirusom. Jedna od glavnih svrha je da ljudima koji moraju biti u institucijama i klinikama omogućimo da nesmetano rade svoj posao', istaknuo je Božinović.

Najavio je sastanak sa svim čelnicima Stožera civilne zaštite iz svih županija u podne.

'Ulazimo u drugu fazu, u kojoj zdravstveni sustav prelazi u obranu zdravlja hrvatske nacije. Uz početne blage disfunkcionalnosti, sve će biti dovedeno u savršen red. Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu. Ona je na nivou obične gripe', istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

'Siguran sam da držimo situaciju pod kontrolom i da nam se neće dogoditi da ona eskalira, no to ne ovisi samo o nama, već i o samom virusu. Nema znakova da se događa išta izvan naše kontrole', poručio je Beroš.

'Nakon pojave virusa slijedi određena panika, no za nju nema utemeljenja. Možemo biti zabrinuti u određenoj mjeri. U Italiji već treći, četvrti dan sve normalno funkcionira osim u zonama u kojima su uvedene restriktivne mjere', napomenuo je.

  • +4
Trajekt iz Ancone Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je da je epidemiološka služba jučer imala zadatak da što ranije nađe sve osobe koje su bile u kontaktu s prvooboljelim.

'Dane su im upute i oni se javljaju epidemiolozima. U međuvremena je proširena definicija zahvaćenih područja - Kina, Južna Koreja, talijanske pokrajine Veneto i Lombardija, a sada je to prošireno na Japan, Hong Kong i još dvije talijanske pokrajine, a to su Emilia Romagna i Piemont', potvrdio je. Epidemiolozi su već krenuli s intervjuiranjem kontakata s drugozaraženim.

Danas će objaviti upute za vrtiće i škole.

Naglasio je da ne treba naglasiti da smo usred epidemije gripe i kaže da se mjera zabrana posjeta bolesnicima prije svega određuje zbog gripe.

  • +11
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Objašnjava da je prvooboljeli putovao autobusom iz Italije te je bitan jedan red ispred i jedan iza zaraženog, a oni su, kaže, pohvatali te kontakte.

Za sada prevladava mišljenje da treba pristupiti od slučaja do slučaja kada su u pitanju javna okupljanja. 'Zbog toga smo u stalnom zasjedanju i o tome intenzivno razgovaramo', kazao je Božinović.

Istaknuo je da građani ne trebaju kupovati zaštitnu opremu ni zalihe hrane.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, kazala je kako se trude držati sve pod kontrolom i to uspijevaju. 'Tijekom noći je potvrđen drugi slučaj, to je bliski kućni kontakt. Treći bliski kontakt - prvi nalaz je negativan. Svi do sada koji su bili testirani nakon negativnih nalaza pušteni su kući. Ovi potvrđeni imaju blagu kliničku sliku i dobro su te ne očekujemo komplikacije', istaknula je.

Ovo su preventivne mjere koje možete poduzeti za zaštitu od koronavirusa:

Za većinu virusnih bolesti nema specifičnih lijekova, kaže. 'Počeli smo primjenjivati antivirusni lijek koji se koristi u liječenju HIV-a jer postoji mogućnost da bi on mogao djelovati pa smo ga primijenili. Postoji još jedan antivirusni lijek, ali on je u fazi ispitivanja i mi se možemo uključiti u tu studiju', istaknula je.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić kazao je kako se vrše provjere na najfrekventnijim graničnim prijelazima i da su neki inspektori premješteni na granice.