SJEDNICA VLADE

Plenković: Ubrzavaju se aktivnosti oko obnove i sva alocirana sredstva bit će potrošena do kraja lipnja

22.03.2023 u 12:34

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade prije početka sjednice Vlade kazao je da su u Saboru prošlog tjedna usvojeni važni zakoni, poput Zakona o trgovini, koji je bio izborno obećanje. Kaže da se prilikom ograničenja rada nedjeljom vodilo računa o obiteljskom životu, ali i o tome da je Hrvatska turistička zemlja

Sa 16 radnih nedjelja smatra da su našli dobru ravnotežu s turizmom. 'Vidjeli ste i ankete - 70 posto građana podupire ovakvo rješenje', kazao je Plenković.

Premijer je rekao da će ministar nastaviti dijalog s dionicima u zdravstvenom sustavu.

'Stvoreni su preduvjeti za sveobuhvatnu reformu zdravstva', kaže premijer. Dodaje i da je cilj postići veću kvalitetu i održivost zdravstvenog sustava za dobrobit pacijenata.

Podsjetio se da je prije tri godine Zagreb pogodio potres.

'Proces obnove je zahtjevan i opsežan', kazao je Plenković, dodavši da vrijednost radova na obnovi u Zagrebu trenutno iznosi 2,3 milijarde eura.

'Jučer smo imali press konferenciju potpredsjednika Bačića. Ubrzavaju se aktivnosti apsorpcije sredstava iz Fonda solidarnosti', kaže Plenković i dodaje da će sva planirana sredstva biti potrošena do kraja lipnja ove godine. Pozvao je ministra da se dodatno angažiraju i oko obnove Banije.

Premijer je istaknuo da smo od četvrtka i službeno u programu Global Entry, bezviznom režimu sa SAD-om. 'Ovo je korak više za naše državljane', kazao je Plenković.

  • +6
Redovna sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska ove nedjelje zaokružuje članstvo u Schengenu jer i režim u zračnim lukama ulazi u sustav u koji je Hrvatska ušla 1. siječnja, naveo je premijer. 'Svi letovi u Hrvatsku iz zemalja Schengena i obratno tretiraju se kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola kad je riječ o dokumentima, što je izrazito korisno i dobro', govori Plenković, dodajući da je to osobito dobro u kontekstu turizma te da očekuje jako dobru sezonu.

Premijer kaže i da je 'rast plaća pratio rast cijena'. 'Na ovaj način u poziciji smo da su te razlike u odnosu na rast plaća i inflaciju zaista minimalne, 0,9 posto', pohvalio se premijer.

Najavio je i da zakon o osobnoj asistenciji ide u dva čitanja u Sabor i da će biti donesen do 1. srpnja, kao što je Vlada i najavila. Sljedeće godine se ide i na donošenje zakona o inkluzivnom dodatku.

U obrazovnu infrastrukturu će se u narednim godinama uložiti dvije milijarde eura.

Sutra je sjednica Europskog vijeća i na njoj će se raspravljati o Ukrajini, migracijama i ekonomskom upravljanju, najavljuje premijer te očekuje dobar i kvalitetan sastanak.

Podsjetio je da je Turskoj donirano pet milijuna eura za obnovu nakon razornog potresa i dodatnih 400 tisuća eura Siriji.