sjednica vlade

Plenković pozvao Hrvate iz inozemstva, ali i turiste da se dođu cijepiti u Hrvatsku: Cijepit ćemo sve one koji to žele

16.07.2021 u 12:28

Bionic
Reading

Koronavirus i cijepljenje bili su ponovno glavna tema uvodnog dijela sjednice Vlade, u kojem se obratio premijer Andrej Plenković

'Nakon boravka u Njemačkoj želim u ime cijele Vlade izraziti sućut vladama Njemačke, Belgije, Luksemburga, Nizozemske, zemalja u kojima je u velikom nevremenu poginulo više od 100 ljudi, a za više od tisuću se traga', kazao je Plenković na početku sjednice Vlade, dodavši da će Hrvatska ako treba i pomoći.

Najavio je da će Vlada na sjednici donijeti odluke vezane uz suzbijanje najezde komaraca, pa će Osječko-baranjska županija dobiti više od tri milijuna kuna, a Vukovarsko-srijemska više od dva milijuna kuna.

'Nakon presice Stožera znamo da smo u situaciji da smo 46,8 posto ljudi cijepili jednom dozom. Postupno za koji tjedan dolazimo do 50 posto. S dvije doze imamo 39 posto ukupnog stanovništva. To još nije dovoljno, Europom se širi zarazniji delta-soj. Postoje zemlje u kojima je visok udio cijepljenih i porast nije praćen porastom teško oboljelih, a to znači i manje hospitaliziranih i manje preminulih', rekao je Plenković.

Apelirao je na sve da se cijepe, posebno na starije. 'Rizik zaraze je veći za one koji nisu cijepljeni. Takvi podaci su i kod nas. Još jednom apeliram na naše starije sugrađane da iskoriste priliku i cijepe se, cjepiva ima u izobilju', dodao je.

'Kod nas nije došlo do socijalne frakture, nije došlo do krize, nezaposlenosti, stečajeva i društvene krize koja bi se dogodila da Vlada nije poduzimala pravovremene mjere. I sad, nakon godinu i pol, možemo reći da smo za potpore za očuvanje radnih mjesta izdvojili 12 milijardi kuna, s doprinosima više od 17 milijardi kuna, te osigurali plaće za više od 700 tisuća radnika', kazao je Plenković.

Podsjetio je na ovotjedni dogovor Vlade sa socijalnim partnerima da one tvrtke koje imaju više od 70 posto cijepljenih dobivaju punu potporu. 'Ovo je situacija u kojoj ovisimo jedni o drugima i što je veći dio naših sugrađana cijepljen, to smo zaštićeniji', kazao je.

Najavio je o odluku koja će se donijeti na današnjoj sjednici. 'Omogućit ćemo svim hrvatskim državljanima, neovisno o tome imaju li osiguranje, da se cijepe. Hrvati iz BiH ili s bilo kojeg kraja svijeta mogu doći ovdje i cijepiti se. Imamo toliko doza cjepiva na raspolaganju da ćemo cijepiti sve koji to žele, to će biti naš doprinos obuzdavanju pandemije', kazao je.

'To je signal, napomenuo sam više puta da imamo odlične odnose sa susjedinim zemljama, svi oni žele doći u Hrvatsku. Ali ako su signali na semaforu loši, onda to nije dobro za hrvatski turizam. Molim sve, najbolji način je cijepljenje, a drugo je visok stupanj odgovornosti', osvrnuo se Plenković na najnoviju kartu ECDC-a.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove podatke o situaciji s koronavirusom, kazavši da je porast novozaraženih u usporedbi s prošlim tjednom 17,6 posto. 'Prelazak dalmatinskih županija iz zelene u narančastu zonu snažno je upozorenje. Prevladavanje delta-soja i porast zaraženih dodatni su motiv za cijepljenje', kazao je Beroš, dodavši da je delta-soj zabilježen u svim županijama.

'Iako se na bolničkom liječenju nalazi razmjerno malen broj osoba - 112, bilježimo značajan broj pacijenata s posljedicama preboljele bolesti Covid-19. U registrima KB-a Dubrava i KPB-a Jordanovac dosad je evidentirano više od 3400 postcovid pacijenata', rekao je Beroš.

Govorio je i o odluci da se cijepljenje omogući onima koji nemaju osiguranje. Naime, prema odluci Vlade, cijepiti će se moći i svi državljani Republike Hrvatske koji nemaju status osigurane osobe prema zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Republici Hrvatskoj, svi državljani Republike Hrvatske izvan Republike Hrvatske koji se zateknu na teritoriju Republike Hrvatske, kao i za sve osobe koje imaju strano državljanstvo, a zateknu se na teritoriju Republike Hrvatske.