PREDSJEDNIK O PADU DRONA

Milanović pozvao 'sve koji se obraćaju ispred grabe' da šute, pa udario po Plenkoviću i Banožiću: 'Tko će upravljati Patriotom? Kondukteri ZET-a!?'

14.03.2022 u 11:07

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je u ponedjeljak ujutro u svome Uredu sastanak s vrhom Hrvatske vojske i sigurnosno-obavještajnih agencija nakon čega je održao konferenciju za medije na kojoj je rekao da je istraga oko pada bespilotne letjelice u Zagrebu u tijeku i da o tome ne bi govorio

'Pozvao bih druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe, jer tamo nisu trebali biti u subotu', rekao je Milanović.

Naveo je da će tražiti da se počne graditi protuzračni sustav RH.

'Vidjeli smo sve nedostatke koji postoje. Sad je pravi trenutak i to brzo, ne hitno, jer vjerojatno se ovakvo nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da odluke donosimo mi', kazao je Milanović. Pod hitno je zatražio da se nađu sredstva da se ti sustavi u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

'Onda da se u nekom srednjoročnom roku, da se za potrebe hrvatske nacionalne sigurnosti nabave odgovarajući sustavi, koji nisu jamstvo apsolutne sigurnosti, ali određene sigurnosti jesu, jer apsolutne sigurnosti nema', rekao je Milanović. Zamolio je sve koji imaju neka operativna saznanja oko incidenta da s njima ne izlaze u javnost i dodao da je javnost sigurna. Upitan radi li se o aviobombi, Milanović je rekao da je to pitanje za ministra obrane Marija Banožića.

  • +19
Ostaci drona Tupoljev TU-141 Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

“Takvih eksperata koje sam vidio zadnjih dana, to je nadmašilo hrvatske resurse. Bomba je teoretsko pitanje, to je stvar istrage. Ne mogu reći sa sigurnošću ni je li ta letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Vjerojatno nećemo to nikad znati zato što i ako prikupimo materijalne dokaze, ne možemo očekivati da to Ukrajina prizna. Ratno je stanje', rekao je Milanović. Kazao je da javnost može biti mirna i sigurna i da je to sve što treba znati.

'Ne možemo o tome govoriti, a posebno ne ja koji nisam ekspert. Pitajte one koji su o tome govorili. O ministru obrane neću govoriti, to je premijerov problem. I hrvatski. Pitajte o bombi one koji o tome pričaju na televiziju i imaju bradu kao pop Đujić, vidio sam puno takvih na televiziji', kazao je Milanović. Zamolio je Vladu da nađu sredstva da Hrvatska ima sustav protuzračne obrane.

'Trenutno ih, naime, nema! To nije tajna. Izrazio sam nezadovoljstvo zbog toga prije tri mjeseca. Kažem, nabavite prvo najjeftinije i najjednostavnije sustave koje se može nabaviti, a onda složenije”, rekao je Milanović. Na pitanje treba li nam sustav Patriot, Milanović se nasmijao i kazao: 'Tko će raditi s njima, kondukteri ZET-a? To je neozbiljno, što će nam Patrioti? Je l' nas Hezbollah napada? Ajmo kupiti onda još 50 aviona. Bez obzira na sve muljaže i peripetije, odluka o nabavci aviona bila je dobra. Protuzračnu obranu si možemo priuštiti. Na pitanje je li bilo propusta u našim obrambenim snagama oko bespilotne letjelice, kazao je da istraga traje.