željko živanović

Savjetnik ministra obrane o dronu koji je pao na Zagreb: U aviobombi je bilo 40 kg eksploziva, a eksplodirala je ispod zemlje

14.03.2022 u 10:11

Bionic
Reading

Još se ne zna tko je i zašto lansirao bespilotnu letjelicu koja je u četvrtak navečer pala na područje Jaruna, a iz MORH-a tvrde da je u njoj bila aviobomba teška 120 kilograma. Savjetnik ministra obrane, general Željko Živanović u ponedjeljak ujutro pojasnio je kakva je to bomba bila

Gostujući u emisiji HRT-a U mreži prvog, Živanović je rekao da, iako se još ne zna tko je i zašto lansirao letjelicu, ipak postoje neka nova saznanja, a to je da je aviobomba imala ukupno 120 kilograma i njoj je bilo smješteno 40 kilograma eksploziva.

'Bomba je eksplodirala ispod zemlje, a krater nije toliko velik zbog strukture tla u koje se zabila letjelica te vrste bombe. To je sve što zasad znamo', rekao je Živanović i dodao da je prvobitna namjena letjelice bila obavještajna, ali da su na njoj napravljene preinake kako bi mogla nositi bombu.

Podsjetimo, nakon što je u nedjelju navečer HRT objavio neslužbenu informaciju o bombi teškoj 120 kilograma, o čemu nitko iz MORH-a nije službeno izvijestio niti je itko to potvrdio, mnogi su domaći stručnjaci raznih specijalnosti demantirali takvu mogućnost te ismijali tvrdnje i ponašanje MORH-a. Tako je umirovljeni pukovnik Damir Galešić, koji je devedesetih sa suradnicima radio na prvoj hrvatskoj besposadnoj letjelici, za Novu TV izjavio kako ne vjeruje da se dogodila eksplozija jer bi krater bio mnogo veći od promjera tri metra i dubine jednog metra, kako je službeno priopćeno.

  • +19
Ostaci drona Tupoljev TU-141 Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Da se to dogodilo u tlu, mislim da bi krater bio mnogo veći. Ne vjerujem. Izvađeni su veliki komadi letjelice. Ako je i bilo samouništenja, onda je vrlo malim količinama uništen samo bitan dio letjelice', rekao je Galešić za Novu TV.

Ostaci drona Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Slično je za N1 reagirao legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni brigadir Ivan Selak.

'Da budem jasan, ne vidim koja bi to budala stavila bombu u ovu letjelicu. Ako, da razjasnimo, iz ove letjelice izvadite opremu za izviđanje, detekciju, ometanje, za bilo što, umjesto nje možete staviti toliko tešku količinu eksploziva. A da bi neki kreten sad tu stavljao avijacijsku bombu… Možete, teoretski, staviti eksploziv, ali da je on zaista bio unutra… danas ne bi bilo pola krila studentskog doma u onoj ulici', istaknuo je Selak.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic