UDRUGA: HRVATI SU GRAĐANI DRUGOG REDA

Uvjet za posao u vukovarskoj školi znanje srpskog i ćirilice

20.03.2012 u 13:26

Bionic
Reading

Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata upozorila je kako su ne-Srbi u Vukovaru građani drugog reda što dokazuju natječajem za radno mjesto za šefa računovodstva u osnovnoj školi u kojem je uvjet bio poznavanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma

'Sam primjer nejednakosti predstavlja natječaj koji je upravo završio u OŠ Nikole Andrića u Vukovaru za radno mjesto šefa računovodstva, gdje je ravnatelj gospodin Željko Kovačević pokušao provući pod obvezni uvjet natječaja u Republici Hrvatskoj poznavanje ćiriličnog pisma i srpskog jezika, samo i jedino radi boljeg razumijevanja sa 50-postotnim zaposlenicima srpske manjine u toj školi', upozoravaju iz Udruge.

Kažu kako je poznato kako srpska nacionalna manjina ima prava na korištenje svog jezika i pisma, uz službeni hrvatski jezik i latinično pismo, što ne spore, no pitaju se 'znači li to da su i ostali građani dužni poznavati njihov jezik?' Čak da im je to uvjet ako se žele zaposliti u državnoj ili javnoj službi u Republici Hrvatskoj?

Nakon reakcije Udruge, natječaj je povučen što, smatraju, dovoljno govori o zakonitosti natječaja.

Sličan se slučaj dogodio 2010. u talijanskoj školi u Umagu kada je raspisan natječaj za deset radnih mjesta, od čistačice do pedagoga i učitelja. Jedan od uvjeta bio je talijanska nacionalnost. Natječaj je nakon pritiska javnosti poništen.