TVRDI UGLEDNI ZNANSTVENIK

Ustavni sud je stao na stranu loših!

19.07.2013 u 08:59

Bionic
Reading

Odluku Ustavnog suda, koji je u ponedjeljak ukinuo Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja što ga je donijelo Nacionalno vijeće za znanost krajem veljače ove godine, komentirao je i dr. Boris Lenhard, profesor na Imperial Collegeu u Londonu, kazavši da ga u Hrvatskoj više ništa ne čudi

'Kakva nam je većinski akademska zajednica – primarno društveno-humanistička – takav nam je i Ustavni sud. Zajedno s Akademskom solidarnošću – vrhovnim aktivističkim tijelom svega onoga što je u hrvatskoj akademskoj zajednici loše i trulo – nevjerojatno su brzi i učinkoviti kada treba braniti uzurpirano 'pravo' loših u hrvatskoj akademskoj zajednici da unedogled ostanu loši', rekao je Lenhard za Jutarnji list

Spomenuti pravilnik, nazvan i 'mini strukturnom reformom hrvatske znanosti', postrožio je uvjete za izbor u zvanja u svim područjima znanosti s ciljem jačanja međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih znanstvenika. Kriteriji su posebno postroženi za društvenjake i humaniste koji se, za razliku od znanstvenika s područja prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te medicine, dosad uglavnom nisu natjecali na međunarodnoj sceni.

Ustavni sud zaključio je, među ostalim, da u postupku donošenja Pravilnika nisu sudjelovala područna znanstvena vijeća za društvene i humanističke znanosti, iako su u njemu sudjelovala područna znanstvena vijeća za prirodne, tehničke i biotehničke znanosti te biomedicinu i zdravstvo.

Činjenica da dva od ukupno šest vijeća za znanstvena područja nisu sudjelovala u pripremi Pravilnika govori u prilog ocjeni da postupak njegova donošenja nije bio valjano proveden, zaključio je sud.

Nacionalno vijeće za znanost donijelo je Pravilnik u veljači ove godine kako bi uskladilo znanstvene kriterije s praksom znanstvenog rada inozemnih znanstvenika.

U lipnju je o Pravilniku raspravljao i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i ocijenio ga nezadovoljavajućim, zaključivši da je donesen netransparentno te da nije poštivana procedura.

Većini članova Nacionalnog vijeća za znanost, kao i njegovoj predsjednici Maji Vehovec, mandat je istekao 13. ožujka ove godine, a novo Vijeće trebalo bi biti imenovano na prvoj jesenskoj sjednici Sabora.

U izjavi za Jutarnji list Maja Vehovec je istaknula da će ukidanje Pravilnika zakočiti razvoj znanosti u Hrvatskoj. Osvrnula se na stalno forsiranje termina 'Jovanovićev pravilnik', iako je članove Nacionalnog vijeća za znanost imenovao Sabor tijekom mandata HDZ-ove vlade.

'Sabor bira polovicu članova svake dvije godine. Znači pola članova izabrano je prije više od četiri godine, a pola 2011. godine', kaže Vehovec.