RIBIĆ 'UDARA' PO JOVANOVIĆU

Usprkos štrajku neki profesori održavaju nastavu

Bionic
Reading

Fakulteti su u jednodnevnom štrajku zbog smanjenja plaća i nezadovoljstva stanjem u kojem se nalazi sustav visokog školstva. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja od premijera zahtijeva smjenu ministra Željka Jovanovića...

Na zagrebačkim fakultetima jutro prolazi mirno...

'Oni profesori koji su to odlučili redovno održavaju nastavu. Mi je imamo, a ovo je očito bilo dovoljno hitno da se nastava održi', ispričale su studentice na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu.

Odluka je na profesorima - poručuje i dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta i rektor u dolasku Damir Boras: 'Oni profesori koji žele održati nastavu održat će je, a oni profesori koji neće danas održati nastavu imaju mogućnost da je nadoknade.'

Na Institutu Ruđer Bošković u tijeku je štrajk i odaziv je vrlo dobar, održat će se sastanak na kojem će se raspraviti o budućim akcijama, rekao je Hini glavni sindikalni povjerenik Vilko Smrečki.

Znanstveno osoblje unatoč štrajku u načelu radi svoje poslove, a neznanstveno osoblje će nakon sastanka napustiti instituciju. Štrajku su se pridružili i nečlanovi sindikata, velika većina zaposlenih Instituta je u štrajku i mogu reći da sam jako zadovoljan odazivom, dodao je Smrečki.

Kakav će biti odaziv sindikata, znat će se do kraja dana, kaže nam šef sindikata znanosti Vilim Ribić. Velik broj zaposlenih ne može se složiti sa smanjenjem plaća, najavljenim outsourcingom, položajem struke... Glavni krivac je tko drugi nego ministar Jovanović te Ribić zaziva njegovu smjenu.

'Jednostavno nema uvid u to kako sustav funkcionira te donosi loša, nepravedna i nekompetentna rješenja. On jednostavno ne razumije sustav', poručuje Ribić.

Današnji štrajk je tek početak te najava budućih akcija i sudskih tužbi, zaključuje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je da poštuje pravo sindikata na štrajk. Ministar Željko Jovanović nema namjeru polemizirati s Vilimom Ribićem, već ponavlja da su vrata za nastavak kolektivnih pregovora u Ministarstvu otvorena.

Granski kolektivni ugovori koje je ministar u ime Vlade potpisao sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske potvrda su kvalitetnog socijalnog dijaloga ministra i socijalnih partnera, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nije, međutim, htio potpisati novi kolektivni ugovor jer su iz njega izbačene naknade za godine staža od 4, 8 i 10 posto.