SABORSKA TRGOVINA

Usluga za uslugu: HDZ-u treba dvotrećinska većina, ljevica planira ugurati pravo na pobačaj u Ustav

21.05.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Svaki put kada je jedna politička opcija pokrenula postupak ustavnih promjena, morala je pristati i na mijenjanje nekih odredbi koje nisu bile planirane. Jedna takva trgovina mogla bi se dogoditi i oko aktualnih izmjena ustava u članku kojim je definiran referendum

Kako podsjeća Novi list, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je u rujnu prošle godine, kada je otkrio da je njegova stranka otvorena za mogućnost izmjena članka Ustava kojim je definiran referendum, odmah izrazio bojazan da bi oporba, čiji su glasovi nužni, pokušala ugurati u Ustav i još neke stvari.

SDP, Socijaldemokrati i zeleno-lijevi blok već dugo traže da se odredi kvorum za referendum i smanji broj potpisa potrebnih da bi ga Sabor raspisao, pa u slučaju da HDZ to predloži, vrlo brzo bi došlo do dogovora.

No, kad je HDZ-ovac Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, rekao da njegova stranka nije odustala od ustavnih promjena u vezi referenduma i da će se s tim krenuti u predstojećem razdoblju, u dijelu oporbe počeli su razmišljati što bi se još moglo staviti u Ustav. I prvi izbor je logičan, pravo na pobačaj, budući da SDP, Možemo! i ostali o tome upravo razgovaraju.

'Ovisi, naravno, što će HDZ predložiti, ali mi se slažemo s promjenom ustavnih odredbi referenduma. Jesmo za to da se broj referendumskih potpisa smanji, da to ne bude više 10 posto od ukupnog broja birača, i za to smo da se odredi neki prag za referendum. Ali, želimo i da u Ustav uđe pravo na slobodnu odluku o pobačaju i zašto se onda ne bi pokrenuo proces postizanja političkog konsenzusa i o tome. Nije u pitanju ucjena, jednostavno smo dužni iskoristiti sve institucionalne opcije koje imamo', rekla je Novom listu Sandra Benčić, predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka.

  • +8
Slučaj Mirele Čavajde ponovno je otvorio temu pobačaja u javnosti Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Ipak, HDZ ne mora provesti promjenu Ustava. Nije njima drukčija odredba o referendumu toliko važna da bi bili spremni napraviti velike koncesije svojim političkim protivnicima. Ako se neće moći dogovoriti s njima, HDZ će se naprosto dići od stola, a odluku će na referendumu i dalje moći donijeti i samo tri birača. Kako ni ljevici to ne odgovara, za očekivati je da Peđa Grbin, Sandra Benčić i drugi neće biti tvrdi pregovarači kao što je to 2010. bio Milanović i da će se u Saboru izglasati promjena Ustava i bez unošenja u njega prava na pobačaj.

Daleko je to realnije nego da se HDZ prikloni ideji stavljanja postupka medicinskog prekida trudnoće u Ustav. Premijer Andrej Plenković izjavio je da je unutar vladajuće koalicije »gotovo nemoguće postići konsenzus« o novom zakonu o pobačaju. Ali, HDZ bi mogao prihvatiti neke svjetonazorski neutralne prijedloge oporbe, recimo da se u Ustavu ukine dvomjesečna ljetna stanka u radu Sabora, na koju je javnost prilično alergična, zaključuje novinar Novog lista Dražen Ciglenečki.