NASTAVAK RASPRAVE

Sabor u petak o prijedlogu zakona o Registru osoba s invailiditetom

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 19.05.2022 18:01
  • Objavljeno 19.05.2022 u 18:01
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Saborski zastupnici će u petak sjednicu nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o Registru osoba s invailiditetom kojim će se osigurat bolji obuhvat podataka o osobama s invaliditetom u bazi podataka Registra.

Tim Zakonom osigurat će se i kontinuirano unaprjeđenje kvalitete epidemioloških podataka te će se ubrzati razmjena podataka o osobama s invaliditetom putem automatske razmjene podataka iz službenih evidencija/registara izvora podataka.

Sustavi koji skrbe za osobe s invaliditetom moći će na jednostavniji način na temelju podataka iz Registra, donositi politike i odluke o toj izrazito ranjivoj populaciji, kao i o ostvarivanju njihovih prava iz svoje nadležnosti. Uz to, unaprijediti će se i komunikacija između izvora podataka elektroničkim putem te ukloniti nepotrebne administrativne procedure.

Registar se vodi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a počeo je s radom 2002. On je i izvor epidemioloških podataka za nacionalne i međunarodne potrebe te temelj za provjeru statusa osoba s invaliditetom.

Zakon o Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom donesen je prije dvadeset godina, a s obzirom na to da je u međuvremenu došlo do niza promjena u sustavima izvora podataka o osobama s invaliditetom i informatizaciji njihovih službenih evidencija/registara, potrebno je to područje urediti novim zakonom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!