NA PUTU PREMA DOLJE

Urušavanje Mosta: Petrovu i Grmoji dani su odbrojeni. Tko će ih naslijediti?

10.06.2024 u 14:11

Bionic
Reading

Rezultatska katastrofa Mosta na jučer održanim europskim izborima, na kojima su osvojili manje od 30 tisuća glasova i sa samo 4,02 posto ostali debelo ispod praga, za posljedicu bi mogla, a po mnogima i trebala imati kadrovske promjene na čelu te stranke. Kada bi Božu Petrova i Nikolu Grmoju imao tko zamijeniti...

Samom Petrovu koncem ove godine istječe mandat i zbog statutarnih ograničenja neće se moći ponovno kandidirati za predsjednika - osim ako samo zbog njega Most ne odluči mijenjati statut, što sugovornici tportala iz ove stranke također ne isključuju kao mogućnost, premda je on sam u izbornoj noći najavio da će koncem godine 'biti promjena'.

'Planirao je osvojiti mjesto zastupnika u Europskom parlamentu i to je bila osnova za slaganje unutarstranačke kadrovske križaljke. Petrov je sada u velikoj defenzivi i na tom planu, ali i općenito oko političkog djelovanja Mosta. Stranka se doima izgubljenom, a u stvarnosti trenutno i jest takva', dodaje isti sugovornik.

Podbačaj kršćanske baštine

Most je jedina politička opcija koja je na nedavnim parlamentarnim izborima ušla u Sabor, da bi nakon toga ostala kratkih rukava na europskim izborima. U samom finišu kampanje istakli su se neobičnom inicijativom da se u temeljne ugovore Europske unije unese kršćanska baština, što kod birača očito nije dovoljno zvučno odjeknulo, kao ni inzistiranje isključivo na raspravi o rodnoj ideologiji te predizborna koalicija s uglavnom zaboravljenom i marginaliziranom Hrvatskom strankom prava (HSP).

  • +13
Izborna noć u stožeru Mosta - EU izbori Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Radilo se o radikalnom otklonu od dotadašnje strategije Mosta, pogotovo u doba u kojem su kao njeni frontmeni u javnosti figurirali bračni par Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić, a koja je u javni diskurs još prije dvije godine plasirala teme poput ekocida kao najtežeg kaznenog djela - čemu se Europa tek sada približava - ili aktivno raspravljala o umjetnoj inteligenciji ili migracijama kao izuzetno aktualnim europskim temama. Upravo ona trebala je biti nositeljica Mostove europske liste, no odustala je jer se na njoj našao i Marin Miletić, a potom se ovaj bračni par i definitivno rastao od svoje dotadašnje stranke.

'Listom za europske izbore i očekivanim osvajanjem barem jednog mandata, Petrov i Grmoja željeli su dokazati da su Raspudići zapravo bili nebitni za rezultat te stranke. Pokazalo se potpuno suprotno', kaže sugovornik iz Mosta.

Sam Miletić, koji se našao na zadnjem mjestu Mostove liste, osvojio je mizernih 2749 glasova.

'Bilo bi neprimjereno…'

Kontaktirali smo s Marijom Selak Raspudić kako bi za tportal komentirala izborni rezultat svoje bivše stranke, ali ona je ostala krajnje suzdržana.

'U Mostu sam upoznala jako puno kvalitetnih ljudi s kojima sam provela dio svog političkog života i želim im da prebrode ovu krizu. Bilo bi neprimjereno, a i sama bih se osjećala loše, kada bih sada iz pozicije nekoga tko je trebao predvoditi listu docirala i tumačila razloge neuspjeha. Oni će sami sjesti za stol, utvrditi što se dogodilo i potražiti rješenje', rekla nam je Selak Raspudić.

Tportal je još prije tri mjeseca najavio rasplet unutarstranačkih gibanja u Mostu, čak i prije nego što je tu stranku napustio bračni par Raspudić. Mjesec kasnije, kada se lom dogodio i kada su ostali bez dvaju zaštitnih lica 'nadograđenog Mosta 2.0', stanje je bilo još jasnije i postavljalo se pitanje hoće li uopće preživjeti.

  • +11
Most predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

Na putu prema dolje

A tako je i danas: po neslužbenim informacijama, Božo Petrov s Nikolom Grmojom i dalje želi zadržati neki oblik kontrole i utjecaja na stranačke procese, čak i kada eventualno ne bude predsjednik. To bi navodno trebao činiti preko političkog tajnika Ante Kujundžića, a koji je s njime ušao u Sabor u 10. izbornoj jedinici i smatra se da mu je izuzetno blizak, pa i njegovim izborom za budućeg predsjednika stranke.

Vladajuća struja u Mostu, koji neki posprdno nazivaju 'sektom iz doline Neretve', odlaskom dvoje Raspudića zapravo je izgubila jedine eksponirane članove koji su im donosili pluralizam i bili realni kandidati za preuzimanje glavnih uloga.

Uz Petrova i slobodnog strijelca iz Sinja Miru Bulja, preostao je još samo Grmoja - pa je moguće i to da on preuzme žezlo ako se želi da u Mostu sve ostane isto.

Problem nakon jučerašnjih izbora jest da to 'isto', po svemu sudeći, vodi ovu stranku nizbrdo, na putu prema nerelevantnosti…

sve osim nogometa

Učitavanje...