MIROVINSKA REFORMA

Unatoč milijunskim prosvjedima, Sarkozy ne popušta

  • Autor: J. T.
  • Zadnja izmjena 08.09.2010 17:57
  • Objavljeno 08.09.2010 u 17:34
fRANCUSKA PROSVJED ŠTRAJK SARKOZY DVORSKA LUDA

fRANCUSKA PROSVJED ŠTRAJK SARKOZY DVORSKA LUDA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prema procjenama sindikata, jučer je na ulicama Francuske prosvjedovalo 2,7 milijuna ljudi protiv nove reforme mirovina, dok ih je, prema službenim procjenama policije, bilo oko 1,1 milijun, od čega samo u Parizu 270.000. Neovisno kojoj se verziji prikloni, radi se o iznimno jakoj mobilizaciji populacije koja se jasno protivi podizanju minimalnog praga za stupanje u mirovinu sa 60 na 62 godine

U prosvjedu su mahom sudjelovali zaposleni u javnom sektoru (prema jučerašnjim procjenama, svaki četvrti službenik je bio u štrajku), a prosvjed je izazvao niz zastoja i poteškoća u javnim službama, prijevozu, pošti, bolnicama, školama. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tijekom jučerašnjeg dana nije se izjašnjavao o prosvjedima, a ususret najavljenim prosvjedima davao je iznimne optimistične izjave ne obazirući se pretjerano na sindikalne zahtjeve da se sustav mirovina prilagodi stanju na tržištu umjesto da se arbitrarno postavljaju ista pravila za sve.

Smatraju da su najveći gubitnici nove reforme koja je u parlament dovedena po hitnom postupku mladi koji će još teže pronaći posao te žene. Zatim, postavljanje iste dobne granice za sve samo pojačava nepravednosti sustava i ograničava mogućnost odabira. Sarkozy je dan nakon prosvjeda predložio nekoliko amandmana koji bi trebali uzeti u obzir sindikalne zahtjeve, poput izuzetka za osobe koje su započele radni odnos sa 16-17 godina, no jasno odbija ikakvu modifikaciju glavne točke prijedloga zakona, podizanja praga na 62 godine.

Sindikati, zadovoljni jučerašnjim odazivom koji nazivaju jednom od najvećih sindikalnih mobilizacija proteklih godina, nezadovoljni su odgovorom vlasti. Stoga najavljuju nove prosvjede, 18. rujna, kojima bi se trebali priključiti i zaposlenici iz privatnog sektora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi