u 85. godini

Umro je poznati poduzetnik Anđelko Leko

22.06.2018 u 12:58

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Leko, u povodu smrti uglednog poduzetnika Anđelka Leke. U četvrtak tijekom dana naglomu je pozlilo, a usprkos liječničkoj pomoći 85-godišnji Leko je nažalost ubrzo preminuo.

Plenković navodi da je sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj smrti gospodina Anđelka Leke.

'Njegovim odlaskom cjelokupna poslovna zajednica, a posebno turistički sektor u kojemu je proveo gotovo čitav svoj život, izgubila je vrijednog dionika. Njegov je turistički projekt bio prepoznat u domovini, ali i svijetu. Ostat će nam u trajnom sjećanju po svojoj ustrajnosti, entuzijazmu i poduzetničkom duhu', navodi se u sućuti premijera obitelji Anđelka Leke.

Leko je rođen 1933. godine u Donjim Mamićima pored Gruda. U Mostaru je završio ugostiteljsku školu, a s 26 godina, 1959. se doselio u Zagreb.

Svoj poslovni put započeo je kao konobar, da bi kraj bivše Jugoslavije dočekao kao generalni direktor HUP-a Zagreb. Prve dionice tvrtke kupio je na natječaju Fonda za privatizaciju u rujnu 1995., a kasnije je samo podebljavao svoj vlasnički udio.

Leko je u svom vlasništvu donedavno imao brojne hotele u Zagrebu i Dubrovniku. Javnost ga najviše poznaje dugogodišnjeg čelnog čovjeka hotelske kuće HUP, u čijem su portfelju zagrebačko luksuzni hoteli Sheraton i Westin.

Godinama usprkos i dalje je bio poslovno aktivan iako je prije četiri mjeseca Adris grupi Ante Vlahovića prodao svoje hotele, odnosno 77,78 posto udjela u tvrtki Expertus.

Nakon što je ta kupoprodaja bila realizirana, Leko je najavio kako se ne namjerava povući već će nastaviti biti prisutan u biznisu koji je gradio nekoliko desetljeća.

Iako imućan, Leko se u javnosti nikada nije razmetao svojim bogatstvom.

  • +3
Anđelko Leko Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL