PODUZETNICI O AGROKORU

Leko: Ne vjerujem da je Todorić prevario Ruse

31.05.2017 u 17:43

Bionic
Reading

Na marginama skupa Dan poduzetnika, održanog u srijedu u zagrebačkom Westinu, glavne teme su bile kriza u Agrokoru i ruske optužbe da ih je Ivica Todorić prevario. Domaća poduzetnička scena, dojma smo, ne vjeruje u tvrdnje Rusa. Smatra se da se na sve treba gledati u kontekstu pregovora Sberbanke s Vladom i Agrokorom oko dodatnog financiranja

Kad se razgovara s poduzetnicima o urušavanju Todorićeva koncerna, mnogi od njih izražavaju čuđenje što se sve odigralo u jako kratkom vremenu. Da se nešto čudno dešava u Agrokoru, priča se zadnjih godinu dana, ali izgleda da je većina bila uvjerena da će Todorić uspjeti spasiti stvar.

'Iskreno, iznenadilo me kako se Agrokor brzo urušio. Vjerovao sam u tu tvrtku i te ljude. Za mene je to bilo veliko iznenađenje. I dalje vjerujem kako ima dovoljno prostora da se sve riješi pozitivno. Ako ne, velike posljedice će osjetiti cijelo gospodarstvo', rekao je za tportal Anđelko Leko, direktor hotelijerske tvrtke HUP Zagreb i jedan od naših najiskusnijih poduzetnika.

Optužbe drugog čovjeka Sberbanka Maksima Poletajeva da im je Todorić lagao, nisu previše impresionirale Leku.

'Ja u to ne vjerujem. Rusi sad traže rješenje za sebe. Oni imaju pravo tražiti pokriće svojih dugova, ali to mora biti u kontekstu rješavanja svih potraživanja. Vjerujem da Agrokor ima dovoljno imovine da to sve pokrije uz pametne postupke ljudi koji sad vode tvrtku', misli Leko.

Brza propast Todorićeva carstva zatekla je i Ivana Miloložu, predsjednika Uprave tvornice akumulatora Munja. Što direktno, što indirektno, on je godišnje s Agrokorom radio posao vrijedan, prema njegovim riječima, oko 4,5 milijuna kuna.

'Cijeli gospodarski svijet je znao za poremećaje u Agrokoru, ali me osobno iznenadilo kako se sve brzo odvilo. Tvrdnje iz Sberbanka teško je komentirati. Sve to spada u sferu poslovne politike. Nisam sudjelovao u njihovim pregovorima s Todorićem i bilo bi neozbiljno davati neki svoj sud, ali njihove optužbe su preozbiljne da ne bi nosile neke posljedice. Sami su analizirali Agrokorova izvješća, a jesu li ona bila točna, to oni znaju', rekao je za tportal Miloloža.

Predsjednik Uprave proizvođača namještaja Spin Valisa Zdravko Jelčić također je s oprezom govorio o odnosu Agrokora i ruskog Sberbanka.

'Ulazak u svaki biznis nosi određeni rizik, kako za kompanije, tako i za banke. Banke kad ulaze u neke projekte, ne mogu gledati samo profitni dio, na zaradu, moraju gledati i na drugu stranu. Sigurno će se postići nekakav dogovor između sadašnje Uprave Agrokora i vjerovnika koji će značiti otpis dijela potraživanja. To je realnost', istaknuo je Jelčić.

Jedan od onih koji sigurno dosta toga znaju o odnosu Agrokora i banaka je Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a. Međutim, on nije bio za davanje službene izjave. Tek je u kratkom neformalnom razgovoru procijedio kako se na ništa ne treba gledati 'crno i bijelo' i kako je on uvjeren da će Agrokor dobiti novu bankarsku financijsku injekciju.

Za razliku od njega, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, spremno je stao pred novinare te je u iscrpnom desetominutnom izlaganju dao svoje viđenje situacije u Agrokoru.

'Mislim da mi kao javnost i zainteresirani dionici moramo imati strpljenja. Moramo shvatiti da se to događa prvi put, da nismo dosad imali takvu korporativnu krizu, koja govori najprije o svima nama, a ne o javnoj administraciji i o ovoj ili o prošlim vladama. Moramo se zapitati zbog čega je došlo do krize u Agrokoru, krize u tvrtkama koje su s njim surađivale i krize u financijskom sektoru. Kako upravljamo rizicima, za to nam nije kriva ni ova ni prošle vlade. Moramo biti iskreni i reći tko je do te situacije doveo. Nitko nije prisilio ni jednog dobavljača da daje robu, kao što je osnovni krivac za ono što se dogodilo u Agrokoru jedino i isključivo uprava Agrokora, a sve drugo što se događa treba biti izloženo kritici javnosti', istaknuo je Tedeschi.

Dodao je kako nikome nije u interesu stečaj Agrokora i da do rješenja ne može doći preko noći.

  • +3
HUP predstavio godišnje rezultate mjerenja napretka reformi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Činjenica jest da je prethodni menadžment izgubio povjerenje, ali ja vjerujem da ćemo svjedočiti rješenju koje će biti bolno za sve dionike, ali ne toliko bolno da ne bi svjedočili nečemu što neće stvoriti novu kvalitetu', rekao je Tedeschi.

Vlasnik Atlantica očekuje da će morati doći do otpisa dugova, ali oni moraju biti takvi da ih dobavljači mogu podnijeti.

'Atlantic grupa ne zaziva nikakav otpis, ali može otrpjeti bez ikakvog problema stopostotni otpis, to odgovorno tvrdim', naglasio je Tedeschi.