VREMENSKA PROGNOZA

Umjesto bijelog Božića, u proljetnoj Badnjoj večeri tek poneka kap kiše, evo i gdje

24.12.2023 u 07:36

Bionic
Reading

DHMZ-ova prognostičarka Dunja Plačko-Vršnak za Badnjak i Božić najavljuje iznadprosječnu toplinu, u većini zemlje promjenjivu naoblaku te prema blagdanu svetog Stjepana sve vjerojatniju kišu, osobito na Jadranu

U nastavku posljednjeg ovogodišnjeg tjedna bit će još nestabilnije, uz još izraženiju južinu, te povremenu mjestimičnu kišu i u sjevernijim krajevima, prenosi HRT.

Badnjak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sredinom dana sunčanije. Vjerojatnost oborina bit će vrlo mala, pri čemu će biti toplije od prosjeka, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka između 11 i 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo hladnije nego na istoku i pritom djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te uglavnom suho.

Vremenska prognoza za božićne blagdane Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Badnjak će u gorju obilježiti iznadprosječna toplina već od jutra, a najviša temperatura bit će između 10 i 15 °C. Na sjevernom Jadranu danju između 14 i 16 °C uz umjeren južni i jugoistočni vjetar te malo do umjereno valovito more. Bit će djelomice sunčano, povremeno uz umjerenu i povećanu naoblaku, osobito u gorju, a u Badnjoj večeri može pasti poneka kap kiše.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bit će pretežno sunčano uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka između 8 i 12 °C, u zaobalju od 2 do 5 °C, a najviša dnevna od 14 do 17 °C.

I na jugu Hrvatske obilje sunčanog vremena uz većinom umjeren jugoistočni vjetar. Najviša temperatura zraka viša od prosjeka za doba godine, uglavnom od 15 do 17 °C.

  • +21
Večernja šetnja Adventom u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

I sljedeće dane obilježit će iznadprosječna toplina uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar. U kopnenom području će uz promjenjivu naoblaku više oblaka biti u gorju, ali uz samo malu vjerojatnost za malo kiše, dok je veća vjerojatnost za nju u unutrašnjosti Dalmacije.

Na Jadranu promjenjiva naoblaka uz povremeno malo kiše, ponajprije na blagdan svetog Stjepana. Uz slab vjetar bit će i dalje razmjerno toplo za doba godine, zaključuje svoju prognozu Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.