prosječna plaća

Umirovljenici u BiH se pobunili; pogledajte što traže

23.04.2024 u 10:50

Bionic
Reading

U Federaciji BiH se mirovine usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, a radi se o maloj stopi pa umirovljenici nisu zadovoljni iznosima mirovina nakon usklađivanja

Iz Udruženja umirovljenika traže da se mirovine ubuduće usklađuju prema prosječnoj plaći i potrošačkoj košarici, kao i kod nas, a traže i jednokratni dodatak. Vlada BiH isplatila je unaprijed pet posto usklađivanja, a umirovljenicima stiže i dodatnih 1,6 posto s razlikom za prethodne mjesece. Tako će oni s najnižim mirovinama u svibnju dobiti jedva 600 konvertibilnih maraka, što je oko 306 eura, piše Mirovina.hr. Upravo to je bio okidač za pobunu.

Oni smatraju da je rješenje u izmjeni Zakona o MIO-u pa tako traže isplatu jednokratne pomoći umirovljenicima do 1000 maraka, odnosno 511,4 eura, dok bi najviši iznos trebali dobiti oni s minimalnom mirovinom.

Sudbina umirovljenika tako je u rukama premijera Federacije i njegovih zamjenika, navodi vecernji.ba.

Osim novčane pomoći te usklađenja prema prosječnoj plaći u Federaciji i potrošačkoj košari, u siječnju su tražili i 13. mirovinu u iznosu od 640 KM zbog visoke inflacije.