usklađivanje

Sindikat umirovljenika kreće u akciju, potpisuje se peticija 'Veće mirovine odmah!'

28.02.2024 u 13:51

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokreće potpisivanje peticije "Veće mirovine odmah!" da bi se zaustavilo njihovo siromaštvo te traži poboljšanje modela usklađivanja mirovina, najavila je u srijedu predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović

SUH traži vraćanje duga umirovljenicima, odnosno povećanje mirovina za 10,5 posto svima umirovljenima nakon 1. siječnja 1999., jer su zakinuti pri izračunu prve mirovine, izjavila je Petrović na konferenciji za novinare.

Peticijom traže i uvođenje godišnje naknade za sve umirovljenike tzv. 13 mirovine i uvođenje novog modela usklađivanja mirovine u 100-postotnom rastu povoljnijeg indeksa plaća ili cijena te da se ono provodi najmanje tri puta godišnje.... radi očuvanja realne vrijednosti mirovine.

Petrović je navela da je svaki treći hrvatski građanin iznad 65 godina siromašan i da je Hrvatska među četiri najgore zemlje EU po siromaštvu starijih.

Kaže kako linija siromaštva zaposlenih i umirovljenika iznosi 572 eura, a čak 70 posto svih umirovljenika ima mirovinu ispod tog iznosa i u riziku je od siromaštva, dok je službeno najniža mirovna 512 eura.

Napomenula je kako je u posljednje tri godine cijena hrane porasla 40 posto, a mirovine tek 25 posto. Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći je samo 42,33 posto, a prosjek EU zemalja je 60 posto, rekla je Petrović.

Referirajući se na aktualne podatke o najvećem rastu hrvatskog BDP-a od 4,3 posto među zemljama EU, zatražila je da dio toga dobiju i hrvatski umirovljenici koje se, ustvrdila je Petrović, diskriminira i marginalizira.

Peticiju će biti moguće potpisati pisanim putem i on line u 52 hrvatska grada i mjesta. On line može već danas, a od ponedjeljka po gradovima. Rok za prikupljanje potpisa je 45 dana, kaže Petrović.

Umirovljenici su tiha skupina ljudi koji čine 23 posto stanovništva s glasačkim pravom, 'očajni i nesretni, ne busaju u prsa, ne viču na megafon i ne mašu zastavama, ali su izgradili ovu pokradenu zemlju i imaju pravo na dostojanstven život', rekla je predsjednica SUH-a. "Mi smo im zadnji, ali mogli bismo biti presudni na izborima", poručila je Vladi Petrović.

Voditeljica Pravnog savjetovališta SUH-a Štefica Salaj naglasila je kako traže ujednačavanje visine penalizacije na najnižu stopu odmah za postojeće i buduće prijevremen umirovljenike, odnosno 0,10 posto po mjesecu prijevremenog umirovljenja te ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike stjecanjem uvjeta za starosnu mirovinu.

Također se traži ukidanje penalizacije za korisnike najniže mirovine. Među ostalim, traži se i uvođenje jednakog prava na rad za sve umirovljenik po načelu pola radnog vremena i cijela mirovina ili cijelo radno vrijeme i pola mirovine.

"Cilj nam je da je potpišu svi građani za svoje bake i djedove, roditelje pa i same sebe, a procjenjujemo da bismo mogli skupiti oko 20.000 potpisa i sa svojim zahtjevima idemo u Vladu", najavio je glavni tajnik SUH-a Igor Knežević.