ORGANIZATORI TRAŽE MILIJUNE

Ultra u problemima: Ni izvođača, ni stadiona, ni novca. Odluka o festivalu u roku od dva tjedna

18.04.2017 u 22:42

Bionic
Reading

Tri mjeseca uoči najavljenog početka Ultra Europe Festivala, najveće ljetne manifestacije u Hrvatskoj, njezino održavanje ozbiljno je dovedeno u pitanje: još nisu poznati izvođači koji bi trebali nastupiti, nije potpisan ugovor o korištenju stadiona Poljud, nije zatvorena financijska konstrukcija festivala, a ulaznice se ne prodaju najbolje - kao što se ni turistički kapaciteti Splita ne pune prema očekivanjima

Premda službeno nije otkazana, dapače, najavljuje se kao 'najspektakularnija dosad', peta po redu splitska Ultra evidentno je u povećim problemima. Koncesionari američkog festivalskog brenda proteklih godina sami su puštali u javnost glasine o poteškoćama, obično na proljeće, nastojeći dobiti veću financijsku podršku države i lokalne uprave. Ovaj put, kako je potvrđeno tportalu, nije riječ o pukim glasinama - a i zahtjevi organizatora sve su veći i sve nevjerojatniji pa je malo vjerojatno da će im biti udovoljeno.

Potkraj prošlog tjedna u Ministarstvu turizma održan je zatvoreni sastanak na kojemu su uz hrvatske vlasnike licencije prisustvovali ministar Gari Capelli, direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, Vladina povjerenica za Split Branka Ramljak i predstavnici gradske i županijske turističke zajednice. Neki od sudionika ostali su potpuno šokirani onim što je prezentirano.

Nepripremljeni, nabacivali se milijunima 

'Organizatori su na sastanak došli potpuno nepripremljeni, bez ikakvih materijala ili dokumenata. Tvrde da imaju problema s franšizom i zahtjevima američkih vlasnika, da su u gubicima i da im treba pusti novac. Kad smo ih upitali kakvi su im točno zahtjevi, odgovorili su nabacivanjem brojkama od pet, šest, sedam ili deset milijuna kuna. Još nemaju popis izvođača, prodaja ulaznica ide nešto slabije, a dojam je i da su potkapacitirani za ovakav projekt. Sve je vrlo neizvjesno, u iduća dva tjedna odlučit će se što će uopće biti s Ultrom', otkrio je jedan od sudionika sastanka za tportal.

Pored goleme financijske potpore, organizatori su čak zatražili da u organizaciji sudjeluje i Zračna luka Split, jer joj navodno osiguravaju veliko povećanje prometa u srpnju, a tradicionalno se očekuje logistička potpora svih gradskih i županijskih komunalnih službi.

Grad Split prošle godine potpomogao je Ultru s oko dva milijuna kuna, većinom upravo u uslugama i najmu Poljuda, s 350 tisuća kuna pridružila se Županija, zatim lokalne turističke zajednice s ukupno 550 tisuća kuna, a stigla je i značajna potpora HTZ-a. Ove godine, međutim, organizatori su čak propustili prijaviti se na natječaje na kojima se dodjeljuju potpore za sufinanciranje manifestacije.

'Sastali smo se u najboljoj vjeri i želji da se festival održi, spremni smo uključiti se i jače, ali moramo vidjeti koliko on točno košta, kakvi su financijski efekti i što on točno donosi Splitu i Hrvatskoj. Moramo podvući crtu i napraviti ozbiljnu analizu i trebali bismo vidjeti američke partnere i s njima direktno razgovarati', kazao je za tportal ministar turizma Gari Capelli.

Na trosatnom sastanku on je predložio da se za ovogodišnje izdanje Ultra Europe Festivala izradi ozbiljna studija temeljem koje će se najkasnije do rujna procijeniti njegovi efekti te da tek na osnovi toga može biti donesena odluka radi li se u ovom slučaju o državnom projektu. Nije prihvaćeno razbacivanje ciframa organizatora, koji tvrde da je samo Ultra potaknula dodatnu turističku potrošnju u iznosu od gotovo 300 milijuna kuna.

Vladina povjerenica za Split Branka Ramljak potvrdila je da je sudjelovala na prošlotjednim razgovorima i da će nastaviti s tim poslom, ali nije vjerojatno da će u ime grada preuzimati ikakve financijske obveze jer su njezine zakonske ovlasti vrlo skučene. 'U svakom slučaju, budući gradonačelnik ili gradonačelnica dobit će moj izvještaj i preporuke', kazala nam je Ramljak.

  • +10
Splitski šušur uoči lanjskog Ultra Festivala Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Budući da Split trenutačno nema gradski proračun, ni uz najbolju volju nije moguće obećavati organizatorima Ultre bilo kakve ustupke, pogotovo one financijske prirode. Sličan problem nedavno se pojavio i oko održavanja Europskog prvenstva u rukometu početkom iduće godine, kada su s jamstvima uskočile država i Županija pa smo splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju upitali postoji li mogućnost da tako postupe u ovom slučaju.

'Nećemo se zalijetati i preuzimati obveze, odnosno dijeliti sredstva kojima ne raspolažemo. Dosad smo sudjelovali u organizaciji festivala s oko 350 tisuća kuna u novcu i uslugama, a za ovogodišnje izdanje nitko nam se nije obratio za pomoć', kaže Ževrnja.

Hajduku malo za Poljud 750 tisuća una 

Poseban problem predstavlja najam Poljuda, oko kojega još nije potpisan ugovor s Hajdukom kao nositeljem koncesije.

U dokumentima oko korištenja stadiona stoji da se on može iznajmljivati 'ako ne remeti natjecateljski program Hajduka', no splitski klub svejedno je izlazio ususret i dio ljetnih utakmica odigravao izvan svog doma. Sada, međutim, traže da se do kraja ovog mjeseca jasno urede odnosi kako bi se mogla planirati iduća sezona, predviđeni radovi na obližnjem parkiralištu i stadionskoj infrastrukturi i samom travnjaku. Pored toga, kako neslužbeno doznajemo, očekuje se da Ultra podmiri 500 tisuća kuna prošlogodišnjeg festivala i ponudi garancije za plaćanje troškova ovogodišnjeg budući da bi on ujedno mogao biti i posljednji.

'Još 13. ožujka poslali smo dopis Gradu kojim smo službeno inicirali sastanak s organizatorima, na kojem bismo otklonili nejasnoće, analizirali eventualne probleme i riješili sva pitanja oko organizacije. Iz medija smo doznali da je navodno potvrđen datum održavanja festivala, no o tome nismo službeno obaviješteni niti je sklopljen odgovarajući sporazum s Hajdukom. Poučeni negativnim iskustvima iz prethodnih godina, kad su se odluke donosile u zadnji čas, želimo to izbjeći i regulirati odnose u travnju', poručio je za tportal Hajdukov predsjednik Ivan Kos dodavši da je 'svjestan važnosti i veličine ovog događaja'.

Natjecateljska sezona splitskom klubu počinje već u lipnju pa je izvjesno da bi zbog Ultre morao odigrati dvije europske i dvije prvenstvene utakmice izvan svog stadiona, što osim logističkih problema i gubitka prednosti domaćeg terena nosi i veliku izgubljenu zaradu: prihodi od europskih susreta, naime, kreću se u pravilu iznad dva milijuna kuna pa je iznos od oko 750 tisuća kuna za višetjedni najam Poljuda neprimjeren. Hajduk neće opstruirati Ultru, ali zahtijeva da se u trokutu s Gradom Splitom što prije definiraju odnosi i prizna stvarni trošak.

Organizatori: Samo malo kasnimo

U ime organizatora Ultra Europe Festivala situaciju je za tportal objasnio glasnogovornik Luka Jureško, koji tvrdi da 'nema nikakvih problema'.

'Samo malo kasnimo s objavom liste izvođača i jasno je da postoje brojni upiti, ali sve će biti objavljeno na vrijeme. Ulaznice se prodaju odlično', tvrdi Jureško. Kaže i da čekaju izbor novog gradonačelnika Splita kako bi nastavili pregovore, a na pitanje hoće li ovogodišnja Ultra ujedno biti i posljednja, odgovorio je dvosmisleno:

'Možemo reći da će ovo izdanje biti posljednje u ovom petogodišnjem ciklusu.'