NAJVEĆI FESTIVAL DOSAD

Ultra izbjegla fijasko u vatrenoj završnici na Poljudu

18.07.2016 u 15:46

  • +39

Ultra Europe music festival

Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barišin

Bionic
Reading

Iako je otkazivanjem prvog festivalskog dana zbog olujnog nevremena i prijetnje rušenjem pozornice u petak mirisalo na fijasko, subotnja i nedjeljna večer izvukli su splitski Ultra Europe do razine spektakla: posjetitelja na Poljudu definitivno nikada nije bilo više, a nastupi najboljih svjetskih DJ-ja na nekoliko pozornica na stadionu i oko njega odvijali su se u sjajnoj atmosferi

Organizatori nisu krili zadovoljstvo: 'Zaista je sve proteklo u najboljem redu i Split je po tko zna koji put opet briljirao. Vjerujem da se vidimo i sljedeće godine', kazao je glasnogovornik festivala Luka Jureško novinarima pri kraju nedjeljne večeri, dok su na glavnoj pozornici još prašile svjetske zvijezde poput Davida Guette, Afrojacka, Matrina Garrixa i službeno najboljeg svjetskog DJ-ja Hardwella.

Službene brojke još uvijek nisu poznate, no i golim okom bilo je vidljivo da se na Poljudu i oko njega u subotu i nedjelju natiskalo po najmanje 40 tisuća ljudi: parter ispunjen do posljednjeg mjesta, kao i sjeverna tribina stadiona, dok su na istočnoj i zapadnoj tisuće posjetitelja uživali u nikad većim VIP-zonama na nekoliko etaža. Stadion i njegova infrastruktura izdržali su nalet bez većih poteškoća, izuzev očekivanih gužvi koje su se povremeno stvarale na ulazima, a i gradske komunalne službe solidno su odradile posao čisteći od same zore cijeli ovaj dio grada.

@martingarrix forever ❤

Fotografiju objavljuje Ultra Europe (@ultraeurope)

Splitska policija objavila je da je tijekom nedjelje privela 118 osoba, odnosno da je tijekom cijelog festivala obrađeno ukupno 296 osoba, i to mahom zbog posjedovanja droge. Protiv njih su podnesene prekršajne prijave i naplaćeno im je nešto manje od 600 tisuća kuna, dok je za samo osam osoba pokrenut kazneni postupak zbog preprodaje droge. Zaplijenjeno je 1.100 tableta ecstasyjate još manje količine nekoliko različitih droga.

Organizatori su prethodno objavili da je proračun osiguranja manifestacije utrostručen u odnosu na prethodnu godinu i to je bilo vidljivo: Poljud je opasan dvostrukim ogradama i ovaj put je u njega bilo gotovo nemoguće ući bez ulaznice i mimo pregleda zaštitara. Na samom stadionu svjedočili smo jednoj većoj tučnjavi koja je izazvala kratkotrajni stampedo, no situacija se vrlo brzo smirila.

Jedan od najpopularnijih svjetskih DJ-ja David Guetta u nedjelju je izravno prenosio dio nastupa na svojoj službenoj facebook-stranici, koja ima preko 55 milijuna pratitelja, što je samo jedan od primjera turističke promocije: na četvrtom izdanju Ultra Europe festivala primijećen je znatno povećan interes medija, pa je osim mnogobrojnih domaćih akreditirano i preko 500 stranih novinara. Splitska Ultra, inače franšizni festival koji svoja izdanja ima na svim kontinentima - od Tokyja i Miamija do Južnoafričke Republike - po broju posjetitelja službeno je druga po veličini, a po trajanju najdulja. Od ove godine službeno se reklamira kao destinacijski festival jer osim Splita uključuje i sve veće obližnje otoke.

Od izravnih financijskih učinaka ovaj put očekuje se povećanje turističke potrošnje za oko 40 milijuna eura, a ove godine bilo je primjetno da su puno bolje organizirane popratne službe - od turističkih agencija sa svojim izletničkim aranžmanima, preko splitskih ugostitelja i prodavača, do taksista. U priču se ovaj put uključio globalni prijevoznik Uber, čijih je već nekoliko stotina vozača radilo gotovo danonoćno.

Već u ponedjeljak ujutro započelo je rastavljanje pozornice i skidanje pokrova s poljudskog travnjaka, na kojemu bi u četvrtak Hajduk trebao nastupiti u europskoj utakmici protiv rumunjskog Iasija. Stanje samog terena tek će se utvrditi, premda se on čini znatno manje oštećen nego prethodnih godina, pa će u utorak biti objavljeno hoće li se najavljena utakmica igrati u Splitu ili u Dugopolju kao zamjenskoj lokaciji. Kao kuriozitet spomenimo da je službeni najavljivač u nedjelju oko dva sata ujutro, između nastupa Davida Guette i Martina Garrixa, s pozornice uputio posebnu zahvalu splitskoj Torcidi.

Ultra Europe nastavlja se danas partyjem na Zlatnom ratu na Braču, sutra slijedi beach party ispred hvarskog hotela Amfora, dok će se u srijedu u Visu održati party zatvaranja.