ORGANIZATORI OBJAVILI

Ultra u minusu, zbilja će napustiti Hrvatsku?

05.07.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Sedam dana uoči početka četvrtog izdanja festivala Ultra Europe u Splitu i na obližnjim otocima, na kojemu se u nekoliko dana očekuje ukupno 150 tisuća posjetitelja iz najmanje 143 zemlje, organizatori su na konferenciji za novinare prvi put javno priznali da još uvijek posluju u minusu i da je bez snažnije podrške države sve realnija mogućnost da ovaj festival napusti Hrvatsku

'Da, imamo minus koji nismo predvidjeli u našim planovima', odgovorio je na novinarsko pitanje Sandi Kuplen, direktor prodaje Ultra Europe. Pojasnio je da se iz godine u godinu troškovi ove manifestacije drastično povećavaju, da se samo cijena angažmana najvećih svjetskih DJ-eva udvostručila i utrostručila, a jednak skok ove godine dogodio se i s troškovima osiguranja.

Kuplen je odbio decidirano odgovoriti koji bi iznos zadovoljio organizatore, no naveo je primjer Exit festivala u Novom Sadu, koji od države prima milijun eura godišnje, te sličnih događanja u Europi koja su u pravilu subvencionirana s 10 posto ukupnog budžeta. Budući da se proračun hrvatske Ultre kreće oko 60 milijuna kuna, došlo se do zaključka da je šest milijuna kuna postavljena granica.

Ove godine Grad Split poduprijet će festival s oko 1,2 milijuna kuna, s time da će se konkretne brojke znati koncem ovog tjedna. Lokalna turistička zajednica priložit će 200 tisuća, a Hrvatska turistička zajednica oko 600 tisuća kuna.

'Teško se nosimo s rastućim cijenama i ako smo već proglašeni turističkom manifestacijom godine, bio bi red da se to vidi na financijama. Oni koji u Hrvatsku donesu puno manje novca imaju puno veću podršku', kazao je Kuplen, ipak dodavši da s Ministarstvom turizma i HTZ-om imaju izvrsnu suradnju oko promocije, marketinga i nastupa na turističkim sajmovima.

Na istoj konferenciji za novinare boravio je savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, a tvrdi da je 'pokušano pronaći najbolje rješenje', no da mu je teško govoriti o konkretnim brojkama.

Ove godine Ultra Europe proglašen je 'destinacijskim festivalom' i na taj način se oglašava jer će trajati punih tjedan dana i osim tri festivalske večeri na stadionu Poljud imati nastavke na otocima Braču, Hvaru i Visu. Direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić objavila je da gosti prosječno potroše preko 125 eura dnevno, dvostruko više od standardnog turista u Hrvatskoj, a njihov boravak u Splitu i okolici produljio se s tri dana, koliko je iznosio prije četiri godine, na punih tjedan dana ove godine.

'Festival pomaže u brendiranju destinacije, omogućava besplatnu reklamu, a značajno će utjecati i na turističke brojke u okolici Splita i na otocima', kazala je Vukšić. Dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić otkrio je da su se organizaciji festivala ove godine priključili skoro svi okolni gradovi i općine jer broj postelja u samom Splitu - koji iznosi 22,3 tisuće i gotovo je dvostruko veći nego prije četiri godine - svejedno nije dovoljan.

'Festival je od iznimne važnosti za Split i vodimo pregovore da on do daljnjega ostane ovdje. Bez Ultre bismo svi skupa imali nulu, a ovako - čak i da ga podupremo s deset posto - preostali 90 posto ostaje u Hrvatskoj', kazao je zamjenik gradonačelnika Splita Goran Kovačević.

'Zajedno smo rasli u protekle četiri godine, a sve gradske službe su apsolutno spremne za ovogodišnje izdanje', kazao je Kovačević i također apelirao na državne strukture da pruže ruku.

Ovogodišnji festival odvijat će se od sredine idućeg tjedna punih sedam dana, na pet lokacija i devet pozornica, a na njemu će nastupiti preko 150 DJ-eva, među ostalim najpoznatija svjetska imena poput Davida Guette, Armina van Buurena, Afrojacka, Carla Coxa, Alessa, Martina Garrixa ili Harwella, koji će upravo u Splitu predstaviti svoj novi set.

Novinare je zanimalo i kako se procjenjuje sigurnosna situacija pa su organizatori objavili da su 'svjesni geopolitičke situacije' i stoga su troškovi osiguranja višestruko povećani, što će se primijetiti na ulazima. MUP će, tvrde, ove godine poslati dodatne snage, a vrlo dobro se surađuje i s ostalim službama.