mamutske zalihe

Ukrajina na papiru ima tenkova koliko i Rusija, no Rusi imaju asa u rukavu

15.07.2023 u 16:22

Bionic
Reading

Prema podacima kojima raspolažu zapadni mediji, ukrajinska vojska trenutačno ima gotovo isti broj aktivnih tenkova kao i Rusija. Dok na papiru situacija izgleda povoljno, vojni stručnjaci upozoravaju da Moskva na raspolaganju ima goleme rezerve iz vremena Sovjetskog saveza kojima može ratovati još dugi niz godina

Nakon šesnaest mjeseci krvavog rata, Ukrajina bi uskoro mogla dostići Rusiju po broju aktivnih tenkova, objavio je Bloomberg ranije ovog tjedna.

Prema 'The Military Balance 2023.', izvještaju koji objavljuje američka skupina International Institute for Strategic Studies, Rusija je rat u veljači 2022. počela s 3417 aktivnih tenkova, a Ukrajina s 987. No zbog teških ruskih gubitaka i velikih zapadnih donacija, brojke su se zamalo izjednačile.

Skupina blogera nazvana Oryx, koja prati potvrđene gubitke u ratu, tvrdi da je Rusija izgubila najmanje 2091 tenk od početka rata, dok je Ukrajina izgubila njih 558. Ukrajinci su pritom zarobili 545 ruskih tenkova i dobili 471 zapadni tenk.

Zbog toga je Bloomberg procijenio da Ukrajina danas raspolaže s 1500 aktivnih tenkova, Rusija s njih 1400. No, iako te brojke ohrabruju zapadne komentatore, vojni stručnjaci za Business Insider upozoravaju da se zaboravlja kako Rusi imaju goleme zalihe konzerviranih sovjetskih tenkova.

'Rusi, kao niti Sovjeti, nikad ništa ne bacaju', kazao je Mark Cancian, umirovljeni američki pukovnik i savjetnik Centra za strateške i međunarodne studije u SAD-u te dodao da su zbog toga oni u velikoj prednosti nad Ukrajinom.

Tijekom rata, ruska vojska oslanjala se na četiri osnovna modela tenkova: T-64, T-72, T-80, i T-90. Većinu snaga čine T-72 koji su proizvedeni na vrhuncu Hladnog rata te je dobar dio njih moderniziran.

  • +7
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Kako su gubici rasli, na fronti su se počeli pojavljivati i stariji tenkovi poput T-62, T-55 i T-54. Nepoznato je koliko je Rusija tenkova već povukla sa skladišta i poslala u rat.

Umirovljeni australski general Mick Ryan tvrdi da je na fronti ipak došlo do promjene na korist Ukrajine: 'Priljev zapadnih tenkova dao im je kvalitativnu prednost. Rusija troši stare zalihe, a Ukrajina koristi vrhunske NATO tenkove zbog čega imaju jednaku borbenu moć kao i Rusi'.

Tenkovi se u ratu u Ukrajini uglavnom ne koriste za međusobne borbe već kao potpora pješaštvu i za indirektnu vatrenu podršku, kao što su se uglavnom koristili i u Domovinskom ratu. Ukrajinska ljetna protuofenziva nije uspjela, ali je nagrizla ruske obrambene linije, kaže Ryan, i zaključuje kako će zapadnjački tenkovi biti presudni u budućim operacijama.