rat u ukrajini

Ukrajina dočekuje zapadne tenkove kao spas. A koliko ih imaju ostale europske zemlje?

27.01.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Slanje zapadnih tenkova Ukrajini Rusija vidi kao dokaz izravne i rastuće upletenosti SAD-a i Europe u njihov sukob. Žestoka reakcija Kremlja na najave SAD-a i Njemačke da će naoružati Ukrajinu desecima borbenih tenkova nije neočekivana

Neki stručnjaci smatraju da bi tenkovi mogli biti ključan faktor koji će u proljeće Ukrajincima pomoći da ponovno preuzmu inicijativu na terenu i potisnu Ruse prema njihovim granicama. Ruski rat protiv Ukrajine pokazao je da su sve spekulacije o kraju ere tenkova donekle preuranjene. Zbog toga je zanimljivo pročešljati statistike i pogledati kako tko stoji s tenkovima u Europi. Najviše ih, naravno, ima Rusija, no podaci o tome na internetu variraju. Procjene su portala globalfirepower.com da Rusija na raspolaganju u skladištima ima 12.566 tenkova. Ujedno je riječ o najvećem broju tenkova koje posjeduje jedna zemlja, zbog čega je jasno zašto Ukrajina vapi za pomoći. Prema podacima iz istog izvora, Ukrajina ih ima 1890, po čemu je na 13. mjestu u svijetu. No riječ je o nominalnim brojkama jer nitko ne zna koliko je od toga broja upotrebljivo, na servisu, oštećeno, pokvareno ili na redovnom održavanju, a osobito kada se radi o Rusiji.

Prije nekoliko mjeseci ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko je za Kyiv Independent analizirao stanje ruskih tenkova i njihov broj. Tako je naveo da je, prema bazi podataka Military Balance 2021,. na početku sveobuhvatne invazije u veljači Rusija imala oko 3330 operativnih tenkova (2840 s kopnenim snagama, 330 s mornaričkim pješaštvom i 160 sa zračno-desantnim snagama).

Baza podataka uključuje sve tipove tenkova koje trenutno koristi ruska vojska, posebno T-72, T-80 i T-90, te njihove modifikacije. Međutim Rusija još uvijek ima oko 2000 borbeno spremnih tenkova pri ruci, kao i ogromnu količinu u skladištu. Baza podataka Military Balance 2021. kaže da ruska skladišta čuvaju oko 10.200 tenkova, uključujući T-72, zatim 3000 tenkova T-80 te 200 inačica T-90. Publikacija baze podataka iz 2016. također pokazuje da Rusija u skladištu ima otprilike 2800 naslijeđenih T-55 iz Hladnog rata (prvi tip tenka koji je imao sustav zaštite od nuklearnog ratovanja 1950-ih), kao i 2500 komada T-62 i 2000 primjeraka T-64.

  • +10
Tenk T-90 Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV

To znači da bi Rusija mogla imati oko 17.300 tenkova proizvedenih od kasnih 1950-ih do danas - na papiru. U stvarnosti, nitko - vjerojatno čak ni Rusija - ne zna točno koliko od tih procijenjenih tisuća tenkova može izaći iz naftalina i ponovno biti operativno, istaknuo je Ponomarenko. Također, prema nekim podacima, Rusija je od početka invazije izgubila više od tisuću tenkova, ali ni to se ne može točno utvrditi jer Moskva ne objavljuje informacije o gubicima.

Rusiju slijedi Turska s drugom po veličini vojskom u NATO-u, čiji je važan saveznik, zbog čega se predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu toleriraju razni iskazi soliranja i diktatorske tendencije. Turska, prema podacima portala Global Fire Power, ima 2229 tenkova. Kao ni ruski, ni turski tenkovi ne miruju i nisu u skladištima. Turska u pograničnom području u Siriji, u kojoj više od desetljeća traje građanski rat, provodi operacije ograničenog djelovanja kojima nastoji obuzdati vojnu moć kurdskih naoružanih skupina. Slijedi Grčka, država koja s Turskom ima napete odnose iako su obje zemlje članice NATO-a. Prema ovim podacima, Grčka ima 1365 tenkova.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Na četvrtom mjestu u Europi je Poljska, najgorljiviji zagovornik pomoći Ukrajini u obrani od ruske invazije. Prema posljednjim informacijama, Varšava je spremna transferirati u Ukrajinu ne samo 14 njemačkih Leoparda, koji su bili glavna tema međunarodne politike posljednjih dana, nego i 60 tenkova PT-91 vlastite proizvodnje. Po podacima iz istog izvora, Poljska na lageru ima 569 tenkova.

Njemačka, koja je bila u središtu priče s Leopardima, ima ih 266, Velika Britanija 227, a Francuska 222 tenka. Pariz je najavio da će kao pomoć Ukrajini poslati tenkove vlastite proizvodnje Leclerc. Kažimo ovdje da su stručnjaci sve zabrinutiji oko toga kako će Ukrajinci uspjeti sve te različite primjerke tenkova koji su im obećani uvesti u svoj ratni stroj. Riječ je o više nego izazovnom zadatku. Prema ovim podacima, ali i drugim izvorima, Hrvatska ima tek 72 tenka. Usporedbe radi, Srbija s 242 te BiH sa 124 komada imaju ih više.