protuofenziva

Ukrajina poručuje: Ne 10, ne 20, trebaju nam stotine tenkova ako želimo vratiti okupirani teritorij

23.01.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Ukrajina treba nekoliko stotina tenkova od svojih zapadnih saveznika za protuofenzivu protiv ruskih snaga kako bi vratila okupirani teritorij, rekao je u ponedjeljak Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskija

"Trebamo tenkove - ne 10-20, već nekoliko stotina", napisao je Jermak na aplikaciji Telegram. "Naš su cilj granice iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine."

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je potrebno odobrenje Berlina da se ponovno izvoze u Ukrajinu.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Poljski premijer rekao je u ponedjeljak da će njegova vlada od Njemačke zatražiti dopuštenje da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i da ih planira poslati bez obzira na to složi li se Berlin.

Njemački ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da Berlin neće stajati na putu ako Poljska to želi učiniti. Prema registru oružja UN-a iz 2019., Poljska ima 247 tenkova Leopard 2.

Rusija je zauzela dio istočne i južne Ukrajine, kao i poluotok Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Suverene granice Ukrajine uspostavljene su 1991., nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kijev je povlačenje ruskih snaga s cijelog svog teritorija naveo kao jedan od glavnih uvjeta za završetak 11-mjesečnog rata.

  • +31
Rat u Ukrajini 23.01.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press