ANTIFAŠISTIČKI SPLIT

Uhićen zbog natpisa SF-SN: Bolje mrtav, nego neslobodan

09.05.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Na zidu splitskog bastiona Cornaro jutros je osvanuo grafit 'SF-SN' (smrt fašizmu - sloboda narodu, op.a.), na istom mjestu na kojemu je ista poruka stajala i 1943. godine, kada su Nijemci ulazili u grad. Aktivist koji je ostavio jutrošnju poruku priveden je u policijsku postaju, javlja televizija N1. Kaže da ga je policijska patrola, nažalost, prekinula u namjeri da obilježi Dan pobjede nad fašizmom te da na istom mjestu evocira sjećanje na slavnu antifašističku prošlost Splita

'U policijskoj postaji su na antifašizam sasuli pravu salvu uvreda te na Dan pobjede nad fašizmom, uz veličanje endehazije: koji antifašizam, to je komunizam, to ti je prošlost, to više ne postoji, triba si obilježit 10. travnja, a ne Dan pobjede nad fašizmom, to više nitko ne slavi, to su pizdarije, budi sritan da nisu naišli branitelji jer bi se loše proveo... Jezivo, jezivo, strašno. To su mi rekli policajci. Inspektor Zlomislić je bio korektan, on je sastavljao zapisnik i rekao da možemo podnijeti prijavu na postupanje i čini mi se da ne odobrava ponašanje policajaca, osobito starijeg kolege koji mi je to rekao', ispričao je Jovan Grkinić, izvještava N1

Zadržan je u policiji od 5.30 do 9 sati i navodi da će prigovoriti Policijskoj upravi i ministru Vlahi Orepiću na ovakvom ponašanju policije. Dodaje da se ne boji napada zbog toga, usprkos činjenici da Splićani znaju tko je on i neće mu biti prvi put da će mu prijetiti i tjerati ga u Srbiju.

'Ne mogu drugačije, pa makar me ubili. Bolje biti mrtav, nego neslobodan', kaže Grkinić.

Ako Grad bude inzistirao na progonu, to će biti užasno

'Kaznena prijava policije ide Gradu Splitu koji odlučuje hoće li protiv mene podnijeti prijedlog za kazneni progon jer je riječ o kaznenom djelu koje se procesuira na prijedlog vlasnika bedema Cornaro, dakle o tome odlučuje Baldasar. Baš me zanima njihova reakcija s obzirom na činjenicu da sam u obrazloženju kaznene prijave naveo da je naš motiv bio obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i evociranje na slavnu antifašističku prošlost Grada Splita. Ne bi me čudilo da Baldasar doista podnese prijedlog za kazneni progon protiv onih koji su htjeli građane Splita podsjetiti na nekadašnji natpis na tom mjestu i našu antifašističku prošlost!', kazao je.

'To nije oštećivanje, to je običan Jupol - mi nismo napravili nikakvu štetu, to se može oprati. Taj natpis je ušao u sve anale i postao je simbolom za slavlje antifašizma. Ako stvarno to napravi i bude inzistirao na progonu, to će biti užasno, potvrda da on nije za antifašizam', smatra Grkinić.

Netko mora raditi protiv fašizacije svjetovnih i crkvenih institucija, kaže nam on, jer 'običan građanin ne može ovo podnositi'. Više o ovom slučaju možete pročitati ovdje.

Predstavljanje Antifašističke lige u Splitu

Na Dan pobjede nad fašizmom (Dan Europe), danas s početkom u 18.30 sati, u velikoj dvorani splitske Gradske knjižnice Marka Marulića (Ulica slobode 2) održat će se predstavljanje Antifašističke lige RH.

O razlozima osnivanja i o djelovanju Lige te odnosu prema vrijednostima antifašizma danas govorit će povjesničari Dragan Markovina i Tonči Šitin, novinar Damir Pilić, aktivistkinja Mirjana Kučer te Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH. Bit će tamo i sudionik NOB-a te inicijator osnivanja Antifašističke lige RH Juraj Hrženjak. Moderator će biti Pero Jurišin.

'Antifašistička liga je asocijacija samostalnih organizacija civilnog društva i pojedinaca koji dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj gdje se javno poricanje nekih od temeljnih etičkih vrijednosti pristojnog demokratskog društva ponovo nameće kao legitimna politička opcija. Vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam nastao, od jednakosti u pravima za sve građane do slobode, posebno slobode od netrpeljivosti praćene nasiljem, možemo sačuvati samo našim javnim zalaganjem', poručili su iz Antifašističke lige.