KRAJ DRAME

Uhićen bombaš u Predsjedništvu Srbije

21.05.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Više satna policijska opsada zgrade Predsjedništva Srbije u Beogradu okončana uhićenjem Dragana Marića koji je jutros upao u Ured predsjednika Srbije noseći dvije ručne bombe

Nakon nekoliko sati pregovora s Marićem policija ga je uspjela uhititi i razoružati, prenosi srbijanska radio televizija.

Marić, koji je otprije poznat policiji, navodno je jutros e-mailom obavijestio policiju da će naoružan ući u Predsjedništvo. Istu poruku poslao je na još 11 tisuća adresa, uglavnom državnim institucijama i nevladinim organizacijama. U mailu upozorava kako bi se svi trebali kloniti zgrade jer "ne želi nikoga povrijediti".

Kad je stigao u zgradu, osiguranje je odmah reagiralo i stalo ispred naoružanog muškarca. Pripadnik osiguranja koji radi za pultom na ulazu u zgradu Predsjedništva rekao mu je: 'Izvolite, gospodine' i uputio ga lijevo od ulaza u sobu za novinare.

Marić tako nije ni uspio ući u zgradu, čak nije stigao ni do detektora metala koji se nalazi na tri metra od ulaznih vrata. Odmah je izoliran u novinarsku ovalnu sobu, a na stolu ispred te sobe ostavio je jednu bombu. Drugu s koje je skinuo osigurač i dalje drži u novinarskoj sobi, prenosi Blic.

Oko zgrade Predsjedništva je veći broj policajaca naoružanih dugim cijevima. Cijeli prostor oko zgrade Predsjedništva osigurava policija i zabranjuje prolaz građanima.

Za sada nije poznato ima li muškarac neke zahtjeve. Predsjednik Srbije Boris Tadić u zgradu je došao oko 14.30.

Srbijanska policija blokirala je promet pokraj zgrade Predsjedništva Srbije

Prema nepotvrđenim informacijama, Dragan Marić je ranije najavio elektronskom poštom da će danas doći u Predsjedništvo Srbije, kako bi predsjedniku Tadiću donio 'kovertu' s dokumentima koji će objasniti njegov slučaj. Pored policije, on je mail proslijedio na još 11.000 adresa, mahom državnih institucija i nevladinih organizacija.

Također je naveo da će danas do 16 sati držati otkočenu bombu, koju će tada aktivirati, ako prethodno ne potpiše s vladom Srbije izvansudsku nagodbu.

Kako je agencija Beta saznala, Marić je u tom e-mailu rekao da ne želi ozlijediti nikoga i da može nauditi samo sebi, kao i to da će, ako bomba eksplodira prije 16 sati, to značiti da je nije on aktivirao.

Vlasnik privatne tvrtke Grand Inter Leasing Ltd (GIL) iz Valjeva Dragan Marić tužio je 2004. državu Srbiju Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu nezadovoljan presudom Višeg trgovinskog suda Srbije u sporu svoga poduzeća i zrakoplovne kompanije JAT.

Marić je u oglasu tada objavljenom u beogradskom dnevniku Danas naveo da je Viši privredni sud 1994. legalizirao krivotvorine JAT-a o isplatama GIL-u i u tom sporu presudio na osnovu izjave svjedoka, a ne izvoda iz banke.

On tvrdi da su zbog te presude bankrotirale i druge njegove tvrtke i da je oštećen za nekoliko desetina milijuna dolara.

Marić je 80 dana, od 11. ožujka do 29. svibnja 2004. štrajkao glađu ispred Skupštine Srbije zahtijevajući ukidanje rješenja spora svoga poduzeća i JAT-a oko poslovanja u Iranu prije desetak godina.

Kako tvrdi Marić, JAT ga je oštetio za više desetaka milijuna dolara kršenjem ugovora, sklopljenog u vrijeme uvođenja embarga UN-a protiv Jugoslavije 1992, koji je podrazumijevao da na račun njegove tvrtke bude uplaćen prihod od prodaje JAT-ovih karata u Iranu.