apel

Udruga za ravnopravno roditeljstvo oglasila se o slučaju Severininog sina: Situaciju rješavajte van medija!

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 11:33
  • Objavljeno 03.12.2019 u 11:32
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

O slučaju skrbništva nad Severininim sinom oglasila se i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo, u svom priopćenju podsjeća da se od svojeg osnutka zalažu za ravnopravno roditeljstvo, a to znači za ravnopravnu i jednaku podjelu roditeljskih odgovornosti. Također, od samog se početka, kažu, zalažu da se roditeljske kompetencije ne procjenjuju po spolu, već prema stvarnim roditeljskim vještinama.

'Ne možemo i ne želimo ulaziti u konkretan slučaj o kojem je posljednjih dana riječ u medijima. Ne možemo jer s njime nismo upoznati i preostaje nam samo vjerovati procjenama stručnih službi za koje vjerujemo da profesionalno i etično obavljaju svoj posao, a ne želimo jer je riječ o malodobnom djetetu kojem su, dojma smo, narušena prava na privatnost i normalno odrastanje. Kao Udruga, bolno smo svjesni da je hrvatsko pravosuđe u slučajevima povjere djeteta na zajednički život i dalje nepravedno prema djeci i očevima i da je u (pre)velikoj većini slučajeva majka ta kojoj se dijete povjerava, dok se očevi moraju boriti za minimum kontakta s djecom. Struka je danas jednoglasna u ocjeni da takav model zakida sve uključene: i djecu i majke i očeve, te da ga je potrebno mijenjati. S tim u vezi, pozdravljamo svaki pomak u smjeru ravnopravnije podjele roditeljskih uloga i prema većoj i kvalitetnijoj uključenosti očeva u život njihove djece', poručuju u priopćenju.

'To što je netko majka ili otac nije odmah sinonim za dobrog ili lošeg roditelja ili roditelja koji bi trebao imati bilo kakvu prednost u bilo čemu nad onim drugim', dodaju.

Što se pak tiče skrbništva nad Severininim sinom, u Udruzi za ravnopravno roditeljstvo, smatraju da se slučaj u najvećoj mjeri treba rješavati izvan medija. 'Apeliramo na obje strane, na njihove pravne zastupnike i sve uključene da se suspregnu od iznošenja pojedinosti slučaja koje bi mogle nepotrebno izložiti malodobno dijete javnosti jer to doista nije u interesu djeteta', smatraju.

Pozivaju sve da se suzdrže od bilo kakvih akcija, objava, pisanja, komentiranja ili prenošenja informacija iz obiteljskog života bilo kojeg malodobnog djeteta, da u ovom predmetu kao i u bilo kojem drugom poštuju znanje, iskustvo i procjene stručnjaka i suda, i ne pristaju na bilo koji oblik zloupotrebe javnog prostora te da prihvate da se prema suvremenim spoznajama znanosti i struke kompetentnijim roditeljem smatra onaj koji bolje razumije potrebe djeteta i koji je spremniji na suradnju s drugim roditeljem.

'Ravnopravno roditeljstvo je borba za prava djece a ne linč na roditelje', zaključuje Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!