NAKON ODLUKE SUDA

Severina dobila podršku inicijative #spasime: 'Odvajanje djeteta od majke s kojom je živjelo cijeli život nije i ne može biti u najboljem interesu djeteta'

29.11.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Nakon što je jučer, u presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, donesena privremena mjera prema kojoj sin Severine Kojić i bivšeg partnera Milana Popovića mora živjeti s ocem, te je splitska pjevačica u večernjim satima i odvezla dijete kod oca, oglasila se i inicijativa Spasi Me

Društvene mreže preplavile su poruke podrške poznatih Hrvata, a o cijelom slučaju oglasili su se i članovi inicijative Spasi Me, koju je pokrenula Jelena Veljača. Putem Facebooka objavljeno je njihovo priopćenje na temu privremene mjere koju je donio Općinski građanski sud u Zagrebu, a zbog koje je Severina Kojić sinoć, nešto malo poslije 20 sati, morala svog sina odvesti kod njegovog oca, svog bivšeg partnera Milana Popovića, s kojim će od sada živjeti.

'Kao žene, majke, građanke i inicijativa #spasime, smatramo da je radikalno odvajanje djeteta od primarnog skrbnika s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad djetetom. Opravdanje za takav postupak može se vjerujemo naći samo u zlostavljanju djeteta od strane tog istog skrbnika.

Mi dakako ne znamo što se dogđalao u šest godina procesa ni što stoji u presudi s te pravne strane ne možemo dati komentar. ali odvajanje djeteta od majke koje je sedam godina život, zdravo i sretno je krajnja mjera koja je opravdana samo u slučaju zlostavljanja.

  • +8
Severina i Igor Kojić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U konkretnom slučaju svjedočimo zdravom, sretnom i prekrasnom dječaku koji je cijeli svoj život proveo živeći s majkom i uz majku, stoga, ne ulazeći u postupak u tijeku, smatramo da odvajanje djeteta od majke s kojom je živjelo cijeli život nije i ne može biti u najboljem interesu djeteta te mora biti zadnja mjera u zaštiti interesa prava djeteta, što se vjerujemo događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece.

Ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u grupi #spasime svjedoče svakodnevno, stoga razumijemo da se žrtve institucionalnog nasilja mogu poistovjetiti sa Severinom Kojić kao simbolom. I dalje se borimo za prava svih žrtava nasilja', stoji u priopćenju inicijative.