NITKO NE ZNA ŠTO JE

U Titanovu moru razvija se misteriozan oblik

07.03.2016 u 14:26

Bionic
Reading

NASA je prošli tjedan objavila fascinantne detaljne snimke misteriozne formacije koja se razvija na najvećem moru na površini Saturnova golemog mjeseca Titana

O ovoj pojavi već smo pisali na tportalu 2014. no u međuvremenu su stigle nove fotografije, a sve snimke dodatno su obrađene u boji kako bi bolje dočarale najvjerojatniji izgled kopna i površine mora Ligeia Mare koje je ispunjeno ugljikovodicima rashlađenima do temperatura na kojima postoje u tekućem obliku. Ligeia Mare je najveće more na Titanu, a s površinom od oko 130.000 četvornih kilometara nešto je malo manje od Jadranskog. Gornja fotografija pokriva otprilike 530 sa 490 km.

Na lijevoj strani snimke (kliknite za uvećanje) vidi se razvoj formacije iz godine u godinu. Osobito su jasne promjene u njezinu sjaju. Na dnu je posljednja snimljena početkom 2015.

Tajanstvenu pojavu, koja svojom svijetlom nijansom odskače od tamne pozadine morske površine, letjelica Cassini koja je zajednički projekt triju svemirskih agencija - američke NASA-e, europske ESA-e i talijanskog ASI-ja, prvi put je snimila u srpnju 2013. tijekom bliskog prolaska kraj Titana. Na ranijim fotografijama u tom području nije zabilježila nikakve svijetle površine. Znanstvenici su se iznenadili kada je nekoliko mjeseci kasnije na snimkama istog područja oblik ponovno nestao. Pretpostavili su da je vjerojatno riječ o nekoj prolaznoj pojavi. No 21. kolovoza 2014. formacija se ponovno pojavila u izmijenjenom obliku.

Cassini je slične promjenjive formacije snimio u drugim dijelovima mora Ligeia Mare, ali i u moru Kraken. One predstavljaju prve potvrde o postojanju aktivnih procesa i dinamičnih promjena krajolika u Titanovim morima.

Znanstvenici razmatraju nekoliko mogućih objašnjenja prirode svijetle površine koja je dobila neslužbeni naziv 'magični otok'. Prema jednoj teoriji svijetla površina mogla bi biti rezultat valova, odnosno mreškanja na moru. Prema drugoj nju bi mogli stvarati mjehurići koji se dižu prema površini, a prema trećoj to bi mogle biti krutine koje plivaju na moru ili se nalaze tik pod njegovom površinom. Pojava bi mogla biti povezana s promjenama godišnjih doba na Titanu.

Tim koji radi na radarskom snimanju Cassinija planira snimiti još jednu fotografiju istog područja u travnju 2017. kada će letjelica posljednji put proletjeti nedaleko od Titanove površine. Možda će na temelju tih podataka moći jasnije odrediti prirodu magičnog otoka.