misija artemis II

NASA za let oko Mjeseca prvi put odabrala ženu i Afroamerikanca kao astronaute

03.04.2023 u 19:07

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA je u ponedjeljak po prvi put za lunarnu misiju odabrala ženu i Afroamerikanca kao astronaute u sklopu četveročlanog tima koji će već iduće godine sudjelovati u prvom letu s posadom oko Mjeseca u više od 50 godina

Christina Koch, inženjerka koja već drži rekord za najduži neprekinuti let jedne žene u svemiru, odabrana je za sudjelovanje u misiji Artemis II, na kojoj će pilot biti Victor Glover, pripadnik američke mornarice.

Glover, koji je sudjelovao u drugom letu SpaceX-ove kapsule Crew Dragon, postat će prvi afroamerički astronaut ikada poslan na lunarnu misiju.

Preostala dvojica članova posade su Jeremy Hansen, prvi Kanađanin ikada odabran za let prema Mjesecu, i Reid Wiseman, veteran Međunarodne svemirske postaje, koji je imenovan zapovjednikom misije Artemis II.

Posada je predstavljena na tiskovnoj konferenciji u Houstonu u svemirskom centru Johnson, NASA-inoj bazi za upravljanje misijama.

Artemis II će biti prvi let s posadom, no ne i prvom slijetanje na Mjesec, u sklopu programa nasljednika Apolla, čiji je cilj vratiti astronaute na površinu Mjeseca krajem ovog desetljeća i konačno tamo uspostaviti održivu postaju, što će biti odskočna daska za buduće ljudsko istraživanje Marsa.

  • +19
Artemis I Izvor: Profimedia / Autor: RED HUBER / Getty images / Profimedia