NAKON ODLASKA LOZANČIĆA

U srijedu rasprava o novom ravnatelju SOA-e pred odborom

03.05.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o zakonu kojim bi se potvrdio ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe (CEB) za Projekt zaštite od poplava vrijedan 80 milijuna eura.

Polovica iznosa, 40 milijuna kuna, financirala bi se zajmom, a druga polovica prihodima Hrvatskih voda. Projekt zaštite obuhvatio bi 12 sustava obrane od poplava na nizu rijeka, od Mure i Save do Vuke, Dobre, Neretve i drugima, a provodio bi se do konca 2018. godine.

Čine ga dvije komponente. Prva je vrijedna 74,3 milijuna eura i obuhvatila bi niz građevinskih i hidrotehničkih radova s ciljem zaustavljanja erozije riječne obale, učvršćivanje riječnih nasipa, obnove i proširenja nasipa i kanala. Druga komponenta tzv. Institucionalnog jačanja vrijedna je 5,7 milijuna eura, a u okviru nje izradila bi se studija za riječne slivove te za sustav prognoziranja i upravljanja poplavama.

Osim na plenarnoj sjednici, u Saboru će se u srijedu intenzivno raditi i na radnim tijelima, pa je tako pred Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića. Odbor o tome daje prethodno mišljenje koje nije obvezujuće.

Dragan Lozančić u utorak je podnio zahtjev da ga se razriješi dužnosti ravnatelja SOA-e, tri mjeseca nakon što je njegovo razrješenje zatražila predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, te nešto više od mjesec dana nakon što je tu odluku supotpisao i premijer Tihomir Orešković.

Odbor za obitelj, mlade i sport organizira predstavljanje Strategije Vijeća Europe o pravima djeteta do 2021., a Odbor za zdravstvo bavit će se "Nacionalnim planom za borbu protiv zloćudnih bolesti". Sudionicima tematske sjednice obratit će se predsjednik Sabora Željko Reiner.