igre i igrice

U Sarajevu veliki skup Bošnjaka iz regije, odgovor na 'svesrpski sabor'?

07.04.2024 u 11:37

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je u nedjelju kako će 12. travnja u Sarajevu biti održan sastanak čelnika političkih stranaka i organizacija koje okupljaju Bošnjake u regiji ali je opovrgnuo kako je to neka vrsta odgovora na "svesrpski sabor" kojega planiraju čelnici bosanskih Srba i Srbije.

Konaković koji je i lider vladajuće stranke u BiH Narod i pravda (NiP) u objavi na Facebooku pojasnio je kako će se narednog tjedna u Sarajevu sastati svi oni "koji smatraju BiH svojom maticom i od političkog Sarajeva očekuju da ih zajedno okupi".

Na dnevnom bi redu tog skupa, kako je napisao, trebala biti identitetska pitanja, jezik, religija, tradicija, kultura, obrazovanje a zajedničko političko djelovanje izabranih parlamentaraca jedna je od ideja koje će se također razmatrati.

"Sve su to teme koje smo dogovorili na iftaru u Podgorici gdje je većina predstavnika stranaka već sjedila za istim stolom. Sve isto sam čuo i na iftaru u Zagrebu", napisao je Konaković potvrdivši kako su pozvane sve bošnjačke stranke bez obzira kojem političkom spektru pripadaju.

Iako je organizator sastanka vladajući NiP, na njega je pozvana i oporbena Stranka demokratske akcije (SDA) koju je Konaković označio kao ljutog političkog rivala.

Uz političke lidere Bošnjaka iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova u Sarajevo je pozvan i Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske.

"Dugo je na ovim prostorima skup Bošnjaka regije na jednom mjestu tabu tema, zabranjeno je o njoj i razmišljati", izjavio je Konaković.

Komentirajući nagađanja kako na taj način Bošnjaci odgovaraju na "uskršnji sabor Srba" kojega za 5. i 6. svibnja planiraju Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, Konaković je izjavio kako je sarajevski sastanak dogovoren prije nego se pojavila informacija o skupu u Srbiji. "Ovo s tim nema nikakve veze", kazao je Konaković.