Celebrity lista

Pjevači, glumci, sportaši - ovo su poznata imena koja bi htjela u Sabor

06.04.2024 u 19:14

Bionic
Reading

Ulazak poznatih pjevača, glumaca ili sportaša u politiku nije nova stvar, a popriličan broj ih se u posljednjih 30 godina izmijenio i u saborskim klupama. Celebrity pretendenata za Sabor ne nedostaje ni na ovim izborima

Najstariji kandidat na ovim izborima rođen je 20. siječnja 1929. godine i na listi je koalicije Domovinskog pokreta u 1. izbornoj jedinici. Radi se o poznatom pjevaču Stjepanu Jimmyju Staniću, a on nije jedini celebrity koji se ove godine odlučio okušati na izborima. U Domovinski pokret ušao je lani, a u javnosti je poznat po popularnim pjesmama 'Dimnjačar' i 'Prolazi sve'.

Jimmy Stanić - Dimnjačar Izvor: Društvene mreže / Autor: Croatia Records

S estrade u saborske klupe želi i Alka Vuica, kojoj ovo nije prvi izlet u političke vode. Ona se 2009. kandidirala za predsjednicu RH, a ovaj put nalazi se na listi SDP-a na 14. mjestu u 6. izbornoj jedinici.

Pjevačke snage predstavlja i Davor Dretar, a već ima iskustva iz saborskih klupa jer je prošle četiri godine bio zastupnik Domovinskog pokreta. Sada predvodi listu te stranke u 3. izbornoj jedinici.

Pjevačica i bivša HDZ-ovka Ivanka Luetić Boban predvodi pak listu platforme Umirovljenici zajedno u 10. izbornoj jedinici, a na toj listi još se nalaze estradni menadžer Ivan Bubalo te Anita Kovač, bivša supruga Miše Kovača.

Tijekom godina u Saboru nije nedostajalo ni glumaca, a i ovaj put nalaze se na listama. Poput Dretara, iskustvo u saborskim klupama iz prošlog mandata ima glumica Urša Raukar Gamulin, a sada se nalazi na drugom mjestu liste Možemo u 6. izbornoj jedinici.

  • +8
Celebrity kandidati Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Domovinski pokret u 6. izbornoj jedinici na listi ima i komičara Željka Pervana (4. mjesto) te glumca Dražena Kühna (13. mjesto), a koji je svojedobno u intervjuu za tportal rekao i da su 'političari plaćeni da manipuliraju drugim ljudima'.

Redatelj, aktivist i bivši predsjednički kandidat Dario Juričan kandidat je na 14. mjestu neovisne liste Viktora Šimunića, gradonačelnika Oroslavja, a konceptualni umjetnik i performer Siniša Labrović nalazi se na zadnjem mjestu liste Možemo u 11. izbornoj jedinici, u kojoj glasa dijaspora.

Boje sportaša u saborskim klupama nada se braniti proslavljeni rukometni vratar Vlado Šola predvodeći listu Socijaldemokrata u 2. izbornoj jedinici.

Bivši popularni voditelj i urednik na Radiju 101 Miljenko Kniewald nalazi se na listi stranke Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto. Kniewald će mjesto u Saboru pokušati izboriti s trećeg mjesta u 3. izbornoj jedinici.

Iako je namjeravala predati svoju neovisnu listu, nedostajalo joj je 50 potpisa za potvrdu kandidature. I onda je Avi Karabatić u pomoć uskočio Ivan Pernar te ju je u posljednji tren ugurao na visoko drugo mjesto na svojoj listi u 10. izbornoj jedinici.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl