PRIJETE NOVI IZBORI

U Ogulinu kriza vlasti; gradonačelnik poziva Vijeće da se sastane zbog proračuna

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2018 18:29
  • Objavljeno 17.11.2018 u 18:29
Ogulin

Ogulin

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović (SDP) izjavio je u subotu da će unatoč krizi vlasti koja je nastupila jučer ostavkom i prelaskom u oporbu predsjednika Gradskog vijeća Željka Stipetića (nezavisni), poslati predsjedniku u ostavci prijedlog za sazivanje nove sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o proračunu za 2019.

U Gradskom vijeću Ogulina vladajuću većinu do jučer je činilo pet vijećnika SDP-a, tri nezavisna i jedan DSS (Demokratska srpska stranka), a opoziciju HDZ s 8 vijećnika.

Nezavisni Željko Stipetić medijima je danas poslao priopćenje u kojemu kaže da je da je krizu inicirao gradonačelnik i njegov SDP, to jest da je ostavku dao zato što mu je prije nekoliko dana SDP-ov gradonačelnik Domitrović rekao 'da više nije moguća njihova suradnja'. Stoga je, navodi, njegova nezavisna lista odlučila prijeći u oporbu.

Domitrović je danas za Hinu rekao da je SDP, ako proračun za 2019. godinu ne prođe, spreman i za nove izbore. Obnašanje vlasti u ovakvoj koaliciji je u proteklih godinu dana bilo 'teško i mučno,' rekao je Domitrović, koji za krizu koalicije optužuje Demokratasku srpsku stranku (DSS) na čelu sa Sinišom Ljubojevićem, prije svega 'postupcima u Stambeno komunalnom gospodarstvu'. Naveo je da je DSS u zoni svoje odgovornosti u nekoliko zadnjih dana zaposlio osmero ljudi, što će rezultirati podizanjem cijena zbrinjavanja otpada; te da je povećan iznos pričuve bez njegovog znanja kao gradonačelnika i po funkciji predsjednika Skupštine gradskih poduzeća.

Poručio je koalicijskim partnerima da u ovakvim uvjetima nikako ne može nastaviti suradnju. 'Godinu dana se zalažem za razvoj grada i dobrobit građana, proračun smo sa 40 uspjeli podići na 70 milijuna kuna. Pripremili smo i prijavili projekte u vrijednosti od 60 milijuna kuna, što bi generiralo gospodarski razvoj grada, ali je krenula ova opstrukcija, što me žalosti, jer održavanje izbora je skupo, ali je još skuplje i neprovođenje projekata', rekao je Domitrović.

Na jučerašnjoj sjednici, na čijem dnevnom redu je trebao biti rebalans proračuna, ostavku je na funkciju potpredsjednika Gradskog vijeća dao i oporbeni Milan Sabljak (HDZ), rekavši da njegova stranka vladajućima u situaciji 'evidentne krize vlasti ne može držati lojtre'.

Predsjednik Kluba HDZ-a Ivan Vučić rekao je danas Hini kako očekuje da će uskoro biti sazvana još jedna sjednica Gradskog vijeća, te da očekuje od gradonačelnika da razgovara sa svim akterima o usvajanju proračuna, pa i s HDZ-ovim vijećnicima, jer da je uvijek bilo i bit će sredina gdje se za dobrobit gradova i općina uspijevaju između sebe dogovarati SDP i HDZ.

'Na jučerašnju sjednicu stiglo je svih osam HDZ-ovih vijećnika, a od njihovih devet stiglo je šest, gradonačelnik je očito znao za krizu u svojoj koaliciji, a ipak nije razgovarao s nama. Možda bismo podržali proračun, mi smo rekli da smo spremni na razgovor sa svima, tim prije što smo mi relativni pobjednik izbora,' rekao je Vučić.

'Ne želim reći da ćemo ući u koaliciju s SDP-om, ali gradonačelnik je trebao razgovarati i s nama i riješiti situaciju, barem što se tiče proračuna, jer ako se proračun ne usvoji slijedi privremeno financiranje, a u tom je smislu novi zakon jad i bijeda, sve nedorečeno', rekao je Vučić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!