bez oduševljenja

SDP-ovci se suočili jedni s drugima: Što nakon 'psihoterapije' u Ogulinu?

15.01.2018 u 17:22

Bionic
Reading

Iako je prijetilo da se dobar dio Kluba zastupnika neće pojaviti, SDP-ovci su, barem brojčano, uspješno odradili team building u Ogulinu. No što se tiče posla, naši sugovornici kažu da se vraćaju u Zagreb bez konkretnih rezultata

Gotovo 24 sata SDP-ovci su ovaj vikend proveli u Ogulinu, no čini se da, unatoč višesatnim raspravama, glavna oporbena stranka u novu saborsku godinu ulazi bez konkretnih planova.

Podsjetimo, u dva dana druženja u Ogulinu SDP-ovci su trebali rezimirati rad u protekloj godini, ali i dogovoriti plan aktivnosti za 2018. Skup je medijski najavljivan i kao pokušaj pomirbe između šefa stranke Davora Bernardića i Kluba zastupnika, a dojam zajedništva u duboko podijeljenoj stranci pokušao se nametnuti i završnom press konferencijom, kad je pred novinare Bernardić izašao sa svojim oponentom iz unutarstranačkih izbora Rankom Ostojićem.

No ako se zagrebe ispod površine, zaključak je da SDP u Ogulinu nije napravio neki korak naprijed.

'Nakon Ogulina neće se ništa promijeniti. Generalno je team building bio koristan jedino kao svojevrsna psihoterapija i prilika da jedni drugima kažemo što mislimo. Zadnji dan nam je prezentiran 'akcijski plan za vraćanje rejtinga', no to je samo reorganizacijski plan bez ikakva sadržaja', kaže nam jedan od zastupnika, dodajući da planovima vrha stranke uopće nije impresioniran.

Ako se pita neke od naših sugovornika, nakon Ogulina nema nikakve promjene, a optimistični nisu ni oni bliski Davoru Bernardiću.

'Postigli smo samo to da smo si rekli neke stvari. Doduše, ne sve, jer smo i štedjeli Berine oponente, a istina je da većina njih ništa ne radi i sve dočekuje na nož. I na team buildingu smo od njih čuli samo kritike, a prijedloge rješenja baš i ne. Nemam dojam da će team building išta radikalno poboljšati', kaže jedan od zastupnika bliskih Bernardiću.

  • +14
SDP-ov skup u Ogulinu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

No ima i onih koji su nešto optimističniji.

'Neki ne mogu prihvatiti novo vodstvo' 

'Očito da među nama postoje razlike, no tu nije u pitanju ideologija, nego se radi o tome da neki ljudi ne mogu prihvatiti novo vodstvo. Nakon jednog sastanka neće se promijeniti ništa u smislu odnosa, ali polako sve dolazi na svoje i kroz rad radnih skupina može doći do pozitivnog pomaka. Ovo ide u dobrom pravcu - čim se otvori razgovor, ma kako različite bile polazišne osnove, ipak se dođe do rješenja', kaže nam jedan od zastupnika bliskih Bernardiću, uvjeren da će nakon perioda prilagodbe krenuti SDP-ov uzlet.

Drugi dan druženja u Ogulinu SDP-ovcima je trebao biti prezentiran plan rada za 2018., no dio njih ostao je u šoku kad im je prezentiran samo plan reorganizacije rada. Naime već od danas u funkciji bi trebale biti četiri koordinacije, na čelu kojih će biti potpredsjednici SDP-a, a svaki zadužen za jedno područje - Boris Lalovac za gospodarstvo, Rajko Ostojić za društvene djelatnosti, Zlatko Komadina za lokalnu samoupravu, fondove EU-a i regionalni razvoj te Peđa Grbin za unutarnju i vanjsku politiku i pravosuđe.

Oni bi trebali koordinirati rad 20-ak radnih skupina, svojevrsnu vladu u sjeni, na čijem su čelu ili drugi članovi Predsjedništva ili saborski zastupnici. U radnim skupinama, koje pokrivaju područja pojedinih ministarstava, nalaze se i članovi SDP-ovih savjeta te zastupnici koji su zaduženi za određeno područje.

  • +4
Predsjedništvo SDP-a raspravlja o nacrtu novog statuta stranke Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

No novu preraspodjelu već su sustigle kritike. Dio naših sugovornika kaže da im u Ogulinu opće nije prezentirano kako bi te skupine trebale funkcionirati. 'Kako skupine mogu biti uspješne kad ne znamo koja nam je zadaća? Nije jasno jesmo li mi kreatori stranačkih politika ili samo provoditelji', kaže jedan od naših sugovornika.

'Čemu nova radna tijela?'

S druge strane, dio se pita čemu nova 'radna tijela' kada već postoje koordinacije unutar Kluba zastupnika, ali i SDP-ovi savjeti. 'Od radnih skupina neće biti nikakvog učinka. Reorganizacija ne može biti cijeli plan za povratak rejtinga, nego samo jedna od mjera', poručuje nam jedan SDP-ovac, začuđen time što im se u Ogulinu nisu prezentirali ili barem najavili zakonski prijedlozi s kojima će stranka ići u 2018.

Uspješnost radnih skupina, poručuju pak Bernardiću bliski ljudi, ovisit će i o ljudima koji će sjediti u njima. 'Oni koji su radili do sada radit će i dalje. Skupine imaju cilj da budemo efikasniji i da svatko zna svoje zaduženje te da zaduženja budu mjerljiva, odnosno da točno vidimo koliko tko radi', kaže naš sugovornik.

Kritike da već postoje koordinacije unutar Kluba zastupnika i da im ne treba nešto novo taj SDP-ovac odbacuje. 'Da, postojale su koordinacije koje nisu funkcionirale, a na čelu kojih su bili Berini oponenti. Što se tiče savjeta, ovo je dobro vrijeme i za evaluaciju njihova rada', kaže nam taj SDP-ovac.

Iako se stranački vrh trudio prezentirati reorganizaciju kao okretanje stranice, koliko će biti uspješni u tome, vidjet će se već ovaj tjedan, kad počne nova saborska sjednica.