onečišćenje mora

U moru kod Brodosplita 6300 kilograma zauljenog krutog otpada

26.09.2022 u 15:53

Bionic
Reading

U intervenciji na području luke posebne namjene u Brodosplitu, gdje je prije šest dana došlo do izlijevanja mazuta, do ponedjeljka je prikupljeno ukupno oko 137 kubičnih metara zauljenih voda, te oko 6 300 kilograma zauljenog krutog otpada, priopćeno je iz Županijskog operativnog centra.

Nakon iznenadnog onečišćenja mora na području te luke aktiviran je Županijski operativni centar Splitsko-dalmatinske županije koji djeluje sukladno Planu intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Splitsko-dalmatinskoj županiji, navodi se u priopćenju.

Na području luke posebne namjene došlo je do izlijevanja teškog goriva, mazuta u more. Akcija čišćenja mora započela je 20. rujna te su odmah angažirane ovlaštene tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja. Na mjestu izljeva, kako navode, postavljen je obruč apsorbirajućih i plutajućih brana kako bi se smanjila površina izlijevanja mazuta čišćenje usisnim pumpama.

"Uz to, čitavo područje luke posebne namjene Brodosplit s morske je strane ograđeno napuhujućim barijerama tj. branama, ukupne dužine 450 metara, te je luka zatvorena za pomorski promet. Za akciju čišćenja na terenu su angažirane cisterne za prikupljanje zauljenih voda, brodice specijaliziranih tvrtki, te nekoliko desetaka djelatnika za mehaničko prikupljanje zauljenih ostataka. Do ponedjeljka ujutro u intervenciji se prikupilo ukupno oko 137 metara kubičnih zauljenih voda te oko 6 300 kilograma zauljenog krutog otpada", stoji u priopćenju.

Akcija čišćenja se i dalje nastavlja, a za sada se pravovremenim postavljanjem napuhujuće brane i zatvaranjem luke uspjelo spriječiti veće izlijevanje u Kaštelanskom zaljevu. Zabilježene su dvije mikro lokacije nakupljenih zauljenih naslaga van luke posebne namjene na kojima su također poduzete mjere sprječavanja daljnjeg širenja onečišćenja.

  • +5
More oko Brodosplita onečišćeno teškim gorivom Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

"Uz koordiniranu akcija čišćenja mora tijela državne uprave nadležna za postupanje u slučajevima onečišćenja, provode očevidne i istražne radnje, u cilju utvrđivanja točne količine izlivenog ulja, kao i uzroka koji je doveo do onečišćenja", stoji na kraju priopćenja.