onečišćenje

Još uvijek traje izvlačenje mazuta iz mora kod Brodosplita

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2022 13:17
  • Objavljeno 24.09.2022 u 13:17
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

U akvatoriju Brodosplita još uvijek traje vađenje ogromnih količina mazuta iz mora koje je onečišćeno prije četiri dana​, a nadležne službe još nisu službeno objavile odakle je mazut stigao u oborinske vode

Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera kaže da je na terenu dežurni inspektor i da čeka obavijesti o trenutnom stanju.

Napominje da reagiraju na svaku dojavu građana o onečišćenju i dežurni inspektor obići će prijavljeno područje, no primarno je čišćenje morske površine kod Specijalne luke Brodosplita gdje se već četvrti dan nalaze zaštitne brane. Mazut iz mora izvlače u cisterne.

Potvrdio je da su količine zauljenih voda dosta velike, no drže ih pod kontrolom. Istaknuo je i da takav proces čišćenja morske površine, koji traje već danima, do sada još nisu imali.

"Još čekamo izvještaj koji će objasniti odakle je točno mazut dospio u more Brodosplita. Radi tog smo onečišćenja podigli i Županijski operativni centar, a uključene su bile i sve ostale službe. Zaštitne barijere su još u moru i cijelo ovo vrijeme službe rade svoj posao", izjavio je za Hinu kapetan Kuštera.

Procijenio je da će se najvjerojatnije i dalje događati 'određeni sekundarni ispadi mazuta u moru', naglasivši da svakodnevno posebna služba brodom kontrolira kompletni Kaštelanski zaljev, ušće Jadra, Vranjic i splitsko more.

Onečišćenje mora u Vranjicu

Građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti' ​iz Vranjica​ u petak navečer je na više adresa prijavila onečišćenje mora u tom mjestu, te istaknuli da mazuta ima po moru rivi, brodovima, na zapadnoj, južnoj i sjevernoj obali.

​"​Ispusti slivnih kanala sa svih strana od kanalizacije​ koji su prijavljeni više puta, masnoće, pjene, onečišćenja mora raznim emulzijama, viškom boje s brodova, naftom ....​ ​Smiješno je da nakon skoro dvije godine još uvijek prijavljujemo iste stvari, i slušamo prebacivanje odgovornosti s institucije na instituciju. Očekujemo veće kontrole, poduzimanje preventivnih mjera koje bi spriječile ovakva onečišćenja​", poručuju iz GI Mjesto koje hoće živjeti​.

Veliko onečišćenje mora kod Brodosplita otkriveno je u utorak rano poslijepodne zbog čega su na teren poslane sve službe koje još uvijek rade na sanaciji i prikupljanju zauljene mase iz mora. Postavljene su i dvije zaštitne brane kako se masna mrlja ne bi širila na preostalu morsku površinu.

  • +5
  • +2

More oko Brodosplita onečišćeno teškim gorivom

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!