ŽESTOKI KRITIČAR REŽIMA

U Kigaliju počelo suđenje junaku filma 'Hotel Ruanda'

17.02.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Suđenje Paulu Rusesabagini, junaku filma "Hotel Ruanda", počelo je u srijedu u Kigaliju, a bivši direktor hotela i njegovi odvjetnici na prvoj raspravi su osporavali nadležnost suda na kojemu mu se sudi za terorizam.

Rusesabagina se proslavio ovim hollywoodskim filmom koji se počeo prikazivati 2004. a govori o tome kako je bivši direktor hotela Tisuću brežuljaka u Kigaliju, umjereni Hutu, spasio više od 1000 ljudi u vrijeme genocida u kojemu je ubijeno 800.000 ljudi, većinom Tutsija.

Paul Rusesabagina, žestoki kritičar režima ruandskog predsjednika Paula Kagamea, živi od 1996. u egzilu u Sjedinjenim Državama i u Belgiji, čije je državljanstvo dobio. Krajem kolovoza uhićen je u Ruandi u nejasnim okolnostima, nakon silaska iz zrakoplova kojim je trebao doputovati u Burundi.

Njegovi odvjetnici optužuju ruandski režim za "otmicu". I nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) osudila je njegovo "prisilno odvođenje".

Paula Rusesabaginu se tereti po 13 točaka optužnice, među kojima su dvije za terorizam, za ubojstvo i financiranje pobune. Sudi mu se zajedno s još 20 osoba.

Na početku suđenja Paul Rusesabagina i njegovi odvjetnici osporili su nadležnost suda.

Na traženje suca da se predstavi, rekao je da je belgijski državljanin. "Opetovat ću, kao što sam učinio puno puta. Nisam Ruanđanin. Ja sam Belgijanac. U spisu to mora biti navedeno", rekao je, sa zaštitnom maskom na licu, odjeven u ružičasto odijelo kakvo nose pritvorenici.

"Da je belgijski državljanin legalno protjeran u Ruandu, moglo bi mu se suditi u toj zemlji. No je li tako bilo? Treba ispitati način na koji je uhićen jer on nije bio zakonit", rekao je njegov odvjetnik Gatera Gashaba.

Glavni tužitelj Bonaventure Ruberwa je istaknuo ruandsko državljanstvo Rusesabagininih roditelja i dodao da se optuženik nikad nije odrekao svog državljanstva. "U jednoj belgijskoj službi prijavljen je kao Ruanđanin koji ima i belgijsko državljanstvo. Sud dakle treba zanemariti njegov zahtjev", ocijenio je.

Paulu Rusesabagini je odbijen zahtjev za puštanje uz jamčevinu koji je predao zbog zdravstvenih problema.

Na saslušanju na ruandskom sudu u rujnu priznao je da je sudjelovao u osnivanju pobunjeničke skupine Nacionalne oslobodilačke snage (FNL) koju Kigali smatra terorističkom. No niječe bilo kakvo sudjelovanje u njihovim zločinima.

Suđenje je izazvalo brojne međunarodne reakcije. SAD, koji mu je 2005. dodijelio predsjedničku medalju za slobodu, zatražio je da mu se pošteno sudi, a Europski parlament je zatražio njegovo oslobađanje.