PONOVNO SUĐENJE

U ime obitelji: Sud srušio presudu da je Markić iznijela klevetu o LGBT aktivistici

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 06.09.2019 15:28
  • Objavljeno 06.09.2019 u 15:19
Željka Markić

Željka Markić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Varaždinski Županijski sud na temelju žalbe Željke Markić odbacio je presudu Općinskog suda u Zagrebu prema kojoj je Markić proglašena krivom za klevetu LGBT aktivistice te predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred drugim sucem, priopćili su iz U ime obitelji

Udruga U ime obitelji oglasila se priopćenjem u kojem navode kako je varaždinski Županijski sud na temelju žalbe Željke Markić odbacio presudu Općinskog suda u Zagrebu prema kojoj je Markić proglašena krivom za klevetu LGBT aktivistice te predmet vratio prvostupanjskom sudu na povnovno suđenje pred drugim sucem. Priopćenje U ime obitelji prenosimo u cjelosti:

'Županijski sud u Varaždinu je 5.6.2019 na temelju žalbe Željke Markić odbacio presudu Općinskog suda u Zagrebu od 15.1.2018. prema kojoj je gđa Markić proglašena krivom za klevetu LGBT aktivistice Mime Simić te je predmet uputio “prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred drugim sucem”.

Mima Smić je tužila Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji, jer je u jednom dijelu velikog intervjua iz 2016. za Jutarnji list na pitanje da prokomentira ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije od strane ministra Hasanbegovića odgovorila: “Povjerenstvo za neprofitne medije osnovano je 2013. godine i udruga U ime obitelji je svake godine dostavljala aktualnome ministru i medijima dokaze o zloupotrebi proračunskog novca za financiranje udruga bliskih vlasti. Dovoljno govori činjenica da je u ove tri godine 88 posto ukupnih sredstava, oko 1,3 milijuna eura, podijeljeno na 12 posto portala odnosno udruga. Naveli smo brojne primjere sukoba interesa, primjerice Mima Simić, LGBT aktivistica, tri je godine zaredom bila birana u Povjerenstvo te je to isto povjerenstvo dodjeljivalo sredstva portalu Vox Feminae kojemu je njezina partnerica bila stručna suradnica. I onda ne čudi što je gospođa Simić svirala gitaru i pjevala na Markovu trgu protiv ministra Hasanbegovića. Šteta što nije podigla glas i kao članica Povjerenstva tri godine zaredom ustala protiv nepravilnosti i privilegiranosti određenih udruga i medija. Da je to učinila, danas bi bila vjerodostojna. Na žalost, u ovim okolnostima harangu protiv ministra Hasanbegovića mogu jedino čitati kao pokušaj zadržavanja nezakonitih privilegija”.

Županijski sud u Varaždinu navodi da je prvostupanjski sud utvrdio kao istinite činjenice koje gđa Markić iznijela u intervjuu 2016. godine: “Da je privatna tužiteljica [Mima Simić] bila LGB aktivistica i članica Povjerenstva za medije koje je dodjeljivalo sredstva neprofitnim medijima, pa tako i Vox Femine koje je podržavalo takvo životno opredjeljenje, a za kojeg je prema javno dostupnim informacijama radila i životna partnerica privatne tužiteljice, što doista daje razloga za sumnju u nepristranost privatne tužiteljice [Mime Simić]”.

Međutim, usprkost tome što je utvrdila da je gđa Markić u intervjuu iznijela činjenice, na temelju kojih je zaključila da je Mima Simić u sukobu interesa, sutkinja prvostupanjskog suda Sandra Kantolić je presudila da gđa Markić nije dokazala da nije kriva za ono što je optužuje Simić.

Kako navodi Županijski sud u Varaždinu, prvostupanjski sud je “pošao od pogrešne pretpostavke da je u ovom postupku teret dokaza na optuženici, dakle da je ona trebala dokazati istinitost [u intervjuu] iznijetih činjeničnih tvrdnji”. Naprotiv, “privatna tužiteljica [Mima Simić] je ta koja je morala dokazati da se radi o neistinitim činjeničnim tvrdnjama i uvjeriti sud da je optuženica počinila kazneno djelo za koje je optužuje', navodi se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!