TKO JE SVE U IGRI

U HDZ-u gužva za šefovsku poziciju, nikad više kandidata

23.06.2016 u 11:10

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) će u četvrtak u središnjici stranke održati sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, u 13, odnosno u 15 sati, a na njima se očekuje da će stranka koja je suočena s odlaskom predsjednika Tomislava Karamarka raspraviti modele po kojima bi se trebao održati izbor novoga čelnika stranke

Karamarko je ostavku na mjesto predsjednika stranke podnio u utorak nakon što nije uspio provesti takozvano preslagivanje vlade, a nakon što je zbog njegova zalaganja srušena vlada Tihomira Oreškovića koje je HDZ bio najveći dio.

Sada se HDZ našao u vremenskom tjesnacu jer mora brzo izabrati novoga predsjednika kako bi što spremniji izašli na prijevremene izbore na kojima im ankete popularnosti ne predviđaju uspjeh. Za to vrijeme zaoštravaju se unutarstranačke borbe u bitci za novoga predsjednika i sve više imena je opticaju.

Za sada je jedini javno kandidaturu istaknuo HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković. Međutim njegov izbor za novoga predsjednika neće biti jednostavan jer trenutni v. d. predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i po prema mišljenju dobrog dijela javnosti najmoćniji čovjek u stranci favorizira Tomislava Tolušića, tehničkog ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije i bivšeg Virovitičko-podravskog župana, kao Karamarkova nasljednika na HDZ-ovu tronu, mada ni sam nije odustao od ambicije da postane predsjednik HDZ-a. U tom slučaju Brkić ne bi bio HDZ-ov kandidat za premijera već bi nominirao nekoga drugoga, vjerojatno Tolušića.

Osim njih trojice, kao potencijalni kandidati spominju se i poznati lički HDZ-ovac Darko Milinović koji je obnašao visoke državne funkcije u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor, a već jednom se neuspješno kandidirao za predsjednika HDZ-a, europarlamentarka Ivana Maletić, tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač i tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković iako je on takvu mogućnost odbacio. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li kandidaturu istaknuti kontroverzni ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji unutar HDZ-a uživa veliku popularnost.